Vijesti 09.05.2019.

MARŠ “BESMRTNOG PUKA” U Banjaluci obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

ČITANJE: 1 minuta

Maršom “Besmrtnog puka” od Trga Krajine do Trga palih boraca NOR-a, danas će Banjaluci početi centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Marš “Besmrtnog puka”, koji se održava u više od 500 gradova svijeta, u Banjaluci će ove godine biti organizovan treći put, a počeće u 11.00 časova.

U 12.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, u 12.15 obraćanje zvaničnika, a nakon toga umjetnički program.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja će položiti vijenac u 11.30 časova na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

Centralnoj manifestaciji povodom 9. maja prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade Republike Srpske, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

(Srna)