Politika 14.05.2016.

“Marš na Drinu” za kraj protesta: Opozicija poručila da vlast treba da ode

ČITANJE: 3 minute
opo
Mladen Bosić, lider SDS-a pozdravio se sve prisutne na protestu koji je organizovala opozicija u Srpskoj, i poručio je da Željka Cvijanović nije htjela da čuje male ljude, a Mile Dodik ljude koji u parku štrajkuju i “ne mogu da odolim: Mile lopove”, rekao je Bosić..a u skandiranju su ga podržali svi okupljeni u parku Mladen Stojanović.

Nakon njegovog govora završen je protest, a Bosić je pozvao okupljene da okrenu leđa vlsti i krenu u mirnu šetnju prema “Malti”, odnosno na suprotan kraj grada, a nakon toga svojim kućama.

Predsjednik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo rekao da je prošlo deset godina od kada je aktuelna vlast govorila narodu da će biti bolje, te poručio vlastima da “11. godinu neće dočekati”.

Obraćajući se okupljenima u Parku “Mladen Stojanović”, Šukalo je rekao da ovo nije protest političkih stranaka, već najveći narodni skup u istoriji Srpske.

“Stop pljački u Republici Srpskoj – zato što se u Srpskoj osjeti bol na licu svakog borca, penzionera i nezaposlenog”, poručio je Šukalo.

Branislav Borenović, lider PDP-a poručio je da su oni danas pobjedili režim i to niko ne može demantovati.

“Dole vlada Republike Srpske…hoću da vas čujem”, pozivao je okupljene da ga podrška.

Dragan Čavić, lider NDP-a poručio je okupljenima u parku da oni nisu danas tu da ruše RS već da ruše vlast.

Sonja Karadžiću, kćerka prvog predsjednika RS rekla je da ni danas ni sutra neće imati zašto da se stidimo. Ona je od naroda zatražila da im da šansu da dođu mjesta sa kojih će pomagati onima kojima je trebalo.

Mladen Ivanić rekao je da je današnji skup pobjeda i da je ovo tek početak te da će ih sljedeći put biti više jer straha više nema.

“Ovdje smo iz inata jer kada nas je nazvao izdajicama proradio je inat. RS je sigurna i u Sarajevu ćemo je braniti na najbolji način i nećemo dozvoliti bilo šta na njenu štetu”, poručio je Ivanić.

Njegoš Tomić, sin poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Višegrada, pozvao članove stranaka okupljenih oko Saveza za promjene da mu se u narednih pet dana pridruže u štrajku u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”, nakon čega će, kako je rekao, aktuelna vlast morati da ode.

Tomić je pozvao djecu poginulih boraca i bivše borce Vojske Republike Srpske da tuže SNSD zbog uvrede koju je ranije na njihov račun iznio generalni sekretar te stranke Luka Petrović, nazvavši izdajnicima sve koji dođu na protest opozicije.

Bojan Kostić, sin poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Banjaluke, optužio je aktuelnu vlast da je Srpsku dovela do ruba propasti, te upitao zašto su djeca poginulih boraca, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca i oni koji su stvarali Srpsku danas diskriminisani i obespravljeni.

Borac Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Goran Šehovac rekao je okupljenima da predstavlja borce ove brigade, u kojoj je u toku proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo 500, a ranjeno 2.600 boraca.

“Pitam aktuelnu vlast zbog čega smo mi izdajnici, kako nas nazivaju kada dođemo da tražimo svoja prava”, rekao je Šehovac i upitao kada je posljednji put predsjednik Srpske Milorad Dodik bio na Romaniji i posjetio groblje “Mali Zejtinlik”, u kome je sahranjeno više od 1.000 boraca VRS.

Šehovac je dodao da je aktuelna vlast obećala izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima VRS, ali da to nije ispunjeno.

Penzioner iz Banjaluke Zlatko Sibinčić rekao je da su penzioneri u Srpskoj obespravljeni i da su u teškom ekonomskom položaju, te pozvao građane da u oktobru masovno izađu na izbore i povjerenje daju Savezu za promjene.

(Agencije/Nezavisne)