Magazin 20.04.2016.

Martin Brod – mjesto koje oduzima dah

ČITANJE: 2 minute
Martin Brod
Nedaleko od Drvara nalazi se čarobno mjesto po imenu Martin Brod. Smješten na susretu dvije rijeke, prelijepe Une i njene pritoke riječice Unac, posebne po izuzetno čistoj, hladnoj i pitkoj vodi. Iako se nalazi svega 20-ak kilometara od Drvara, Martin Brod administrativno pripada opštini Bihać.

Nisu rijetki oni koji kažu da ovo mjesto predstavlja možda i najljepši kutak BiH, a mnogobrojni turisti koji su ga pohodili mogli su se uvjeriti u istinitost ove tvrdnje. Priroda nije štedjela kada je oblikovala krajolik, a ono po čemu je Martin Brod nadaleko poznat su slapovi i vodopadi. Mostovi koji vode prema impresivnom vidikovcu rekonstruisani su u poslijeratnom periodu uz pomoć sredstava Evropske unije, koja je prepoznala jedinstvenost ovog područja.

Nemoguće je pisati o ovom živopisnom mjestu, a ne spomenuti legendu po kojoj je dobio ime. Ova legenda govori o tragičnoj smrti zaljubljene djevojke Marte, koja se, išavši u susret svom voljenom, okliznula i izgubila život odnesena vodenim strujama. U spomen na nju, ovaj biser prirode danas nosi ime Martin Brod.

Vodene struje su okončale Martin život, ali su godinama i bile izvor života stanovnicima ovog mjesta. Skoro da nije bilo kuće koja na potocima nije imala bar jedan mlin u kojem se mljelo žito, kojim su se mještani i u najtežim vremenima prehranjivali. Ova djelatnost danas je gotovo zaboravljena i od nekadašnjih 70-ak mlinova, ostala je nekolicina koji služe kao zanimljiva turistička atrakcija.

Ljepote i potencijal netaktnute prirode danas privlače turiste, izletnike, prolaznike na putu do mora, ali i ribolovce i poklonike adrenalinskih sportova. Posljednjih godina oživljena je i tradicionalna Unska regata, koja okuplja kajakaše i ljubitelje raftinga iz cijele Evrope.

Martin Brod 2 (Large)

Martin Brod je dio Nacionalnog parka Una, a njegovu jedinstvenost upotpunjuje i manastir Rmanj podignut na prelazu između 15. i 16 vijeka, koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se odlučite da posjetite ovo živopisno mjesto, bez sumnje ćete ostati zadivljeni njegovim ljepotama i specifičnostima, a kada se već nađete tu – ovjekovječite magični trenutak fotografijom, postavite je na Instagram uz hashtagove #mtelbh i #GradPrijateljstva, zapratite i tagujte zvanični instagram profil kompanije m:tel – @mtelbh i možda baš vi osvojite pametni telefon.

(Banjaluka.net)