Sport 18.12.2022.

Martinez kao klinac otišao od kuće, bio je u četvrtoj ligi, a sad je junak Argentine

ČITANJE: 1 minuta

Emiliano Martinez bio je junak i u penalima za koje je inače stručnjak. Skinuo je udarac Comanu u drugoj seriji, a Tchouameni je u trećoj promašio čitav gol iako je Martinez pročitao njegov udarac i vjerojatno bi ga obranio da je išao u okvir.

Golman Aston Ville tako je uz Messija postao prvo ime Argentine na ovom turniru. U četvrtfinalu je obranio dva penala  Holandije, a u ovoj utakmici je skinuo spomenuti zicer Francuzima i onda obranio penal Comanu, prenosi index.hr

Emiliano Martinez je sa samo 17 godina otišao iz Argentine na probu u Arsenal u kojemu je dobio ugovor. Arsenal ga je dao na posudbu u četvrtu ligu, u Oxford za koji je debitovao sa samo 19 godina. Bio je posuđen u Sheffield Wednesdayu, Roterhamu, Wolvesima, Getafeu i Readingu, a za Arsenal je debitirao 2014. godine i upisao samo 15 nastupa.

U ljeto 2020. kupila ga je Aston Villa za 18 miliona evra i u Birminghamu je standardni prvi golman. Dibu, kako ga zovu, debitirao je za Argentinu prošle godine, a na Copa Americi je odigrao ključnu ulogu i bio jedan od najvažnijih igrača u argentinskom slavlju. Obranio je Kolumbijcima dva penala u polufinalu, a protiv Brazila u finalu je bio sjajan.

Na ovom Svjetskom prvenstvu bio je briljantan, a za njega su se počeli raspitivati veliki klubovi. U priču se navodno uključio i minhenski Bayern koji ga vidi kao zamjenu za ozlijeđenog Manuela Neuera. Martinezu je ovo bilo prvo Svjetsko prvenstvo. U Rusiji je prije četiri godine bio među navijačima i s tribine bodrio današnje suigrače.

(Z.M)

Oznake: SP Katar 2022