Biznis 25.04.2016.

Martovska sindikalna potrošačka korpa 1.870 KM

ČITANJE: 1 minuta

potrosacka korpa

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u martu koštala je 1.870 KM koju je prosječna isplaćena neto plata za ovaj mjesec od 837 KM pokrivala sa 44,75 odsto.

Najviše prosječne neto plate u martu isplaćene su u finansijskim organizacijama, i to 1.248 KM, i bile su manje za jedan odsto u odnosu na februar, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske. Najniže plate primili su radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 505 KM, koje su bile manje za 1,56 odsto u odnosu na februar.

Niske prosječne neto plate u martu imali su zaposleni u građevinarstvu, 525 KM, u oblasti ugostiteljstva i turizma 536 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 561 KM, kao i radnici u oblasti trgovine 587 KM.

Ukupne potrošačke cijene u martu nisu se mijenjale u odnosu na februar.

Najviše novca porodice u Republici Srpskoj u martu trošile su za nabavku prehrane 698 KM, stanovanje i komunalne usluge koštale su 575 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 104 KM. Odjeća i obuća u martu koštala je 136 KM, higijena i njega zdravlja 81 KM, prevoz 192 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske navode da su prava radnika u privredi dodatno pogoršana gubitkom opšteg i svih granskih kolektivnih ugovora.

“Pokazalo se da je usvajanje novog Zakona o radu Republike Srpske, bez saglasnosti sindikata, bilo protiv interesa radnika Srpske, koji su sada prepušteni na milost i nemilost vlasnika kapitala. Kakvi su vlasnici kapitala u Republici Srpskoj govore svakodnevni štrajkovi i protesti radnika, čije je strpljenje na izmaku”, navode iz Saveza sindikata.

(Agencije)