Magazin 06.01.2016.

Maša i Medvjed osvojili planetu!

ČITANJE: 3 minute
masa i medvjed
Ruski izvozni crtać “Maša i Medvjed” postao je hit gledalaca širom svijeta, a prema magazinu „Animejšen” jedan je od 250 nedavno napravljenih crtanih filmova koji su predodređeni da postanu klasici.

Ovaj crtani film, zasnovan na ruskoj narodnoj priči, prati dogodovštine trogodišnje djevojčice Maše, koja živi u šumi sa svojim prijateljem Medvjedom, snalažljivom bivšom cirkuskom zvijezdom.

Film je prvi put prikazan na ruskim ekranima 2009. godine, sada se prikazuje na televiziji i DVD izdanjima u 30 zemalja širom svijeta, na skoro svim kontinentima, dok je posljednji jezik na koji je preveden –  zanzibarski.

Crtać je takođe postao hit na internetu i zauzeo je 20. mjesto na listi najgledanijih kanala na Jutjubu 2014. godine. Najgledanija epizoda se zove „Maša i kaša” i ima više od 700 miliona pregleda.

Planetarni fenomen

Istraživanje koje je obuhvatilo gledaoce uzrasta od dvije do pet godina u Italiji pokazalo je da su Maša i Medvjed zasjenili čak i popularnost legendarnog italijanskog golmana Đanluiđija Bufona.

Takav uspjeh, ipak, nije došao bez trzavica. U jednoj od epizoda, pod nazivom „Vježbanje orkestra”, u kojoj Medvjed pronalazi klavir i donosi ga kući da bi Maša vježbala, animatori su nacrtali Mašu čak 114 puta. Nažalost, direktoru serije je nedostajala vještina koju su Maša i Medvjed pokazali na klaviru, pa je prosuo kafu po tastaturi i sve izbrisao.

Skoro 50 ljudi je zaposleno u proizvodnji serije, a za snimanje svake epizode potrebno je od četiri do pet mjeseci. Tim pravi četiri epizode odjednom, tako da je za snimanje svake pojedinačno potrebno oko šest nedjelja. Producent serije Dmitrij Lovejko rekao je da tajna uspjeha emisije leži u stalnom radu produkcijskog tima koji njeguje univerzalnu privlačnost crtaća i koji održava duhovit, cirkuski format, bez mnogo dijaloga, razumljiv i bez prevoda.

– Ako su prodavci počeli da obavještavaju kupce o drugim ruskim projektima zbog uspjeha našeg, biću veoma srećan – zajedno je zabavnije. Animacija ne poznaje međunarodne barijere – rekao je Lovejko.

Nakon što je čuo vijest o priznavanju „Maše i Medvjeda” kao klasika, Lovejko je izjavio da je to samo podsticaj za njegov produkcijski tim da postigne veći uspjeh.

Kvalitet je ključ uspjeha

– Da bi takav rezultat bio postignut u budućnosti, treba uložiti mnogo napora danas. Zbog toga, svrstavanje u listu od 260 najboljih crtanih filmova danas, podsticaj je za daljnji razvoj projekta. Producenti su primijetili da tajna uspjeha „Maše i Medvjeda” ne leži u marketingu, već u kvalitetu serijala koji je publika prepoznala. Naše šestominutne epizode odlično odgovaraju formatu Jutjuba – kaže Dmitrij Lovejko, suvlasnik studija „Animakord”, koji je napravio ovaj serijal animiranih filmova u 3D tehnologiji i koji već ima oko 5,5 milijardi posjeta na popularnom internet portalu.

– Nijedna promocija ne bi mogla da nam donese ovakav uspjeh – objasnio je. Lovejko je osnovao „Animakord” 2008. godine s drugom s fakulteta, Sergejom Kuzminom. Pridružio im se Oleg Kuzovkov, autor animiranih filmova, koji je došao na ideju da adaptiraju tradicionalne ruske priče o Maši i medvjedu Miški.

Rezultat je vrhunska animacija koja je dala novo ruho ovoj duhovitoj sagi u kojoj Maša na sve načine pokušava da privuče pažnju svoga drugara, dok on više voli da peca ili da čita knjige. Pored poznatih softvera za animaciju, autori su razvili i sopstvene programe u kojima su posebno radili na segmentima vode, krzna i snijega.

„Animakord” je saopštio da serijal košta 50.000 dolara po minutu, i da je za prve 52 epizode bilo potrebno sedam godina rada. U pripremi je narednih 26, čije emitovanje je najavljeno za naredne tri godine.

(Press)