Svijet 02.11.2020.

MASAKR U ETIOPIJI: Naoružana grupa ubila najmanje 54 ljudi, među njima i djeca

ČITANJE: 2 minute

Etiopski zvaničnici kažu da je neutvrđeni broj civila, uključujući decu, „masakriran“ ​​u etnički motivisanom terorističkom napadu u nedelju uveče u jednom udaljenom regionu.

„Naoružana grupa je okupila 200 ljudi ‘radi sastanka’, a zatim zapucala na njih“, rekao je lokalnom radiju jedan preživeli i da je spaljena škola i 120 kuća u selu, prenose agencije.

Snage bezbednosti su danas poslate u region Oromia gde je napad izveden u nedelju.

Tamošnja vlast je rekla da je napad na etničku grupu Amhara izvela pobunjenička „Oslobodilačka vojska Oromoa“, ali ona zasad nije pominjala napad, dok je slične izveštaje ranije negirala.

Amhari su po brojnosti druga etnička grupa u Etiopiji, posle Oromosa. Poslednjih nedelja je bilo napada na njih u zapadnom regionu, uz nekoliko desetina mrtvih.

AI: Zašto je vojska napustila područje?

Amnesti Internešnal (AI) saopštio je da su preživeli masakra u poslednjem etnički motivisanom terorističkom napadu pobunjenika na zapadu Etiopije izbrojali 54 tela u školskom dvorištu, javlja AP.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava pita zašto su savezni vojnici napustili to područje samo nekoliko sati pre dolaska napadača.

Vlada Etiopije optužila je za napad pobunjeničku “Oslobodilačku vojsku Oromoa”, ali ona zasad nije pominjala napad, dok je slične izveštaje ranije negirala.

Šef policijske komisije regiona Oromia rekao je za državne medije da je broj poginulih 32.

Etiopski premijer osudio je etnički motivisano ubistvo, dodajući da su snage bezbednosti raspoređene u tom području i da su “počele da preduzimaju mere”.

Etničko nasilje u Etiopiji predstavlja najveći izazov za premijera, prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir zbog njegovih opsežnih političkih reformi.

Etiopski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da je neutvrđeni broj civila, uključujući decu, “masakriran” u etnički motivisanom terorističkom napadu u nedelju uveče u regionu Oromia.

Premijer Abi Ahmed je na Fejsbuku osudio masovno ubistvo zasnovano na etničkim razlikama i ukazao da “neprijatelji Etiopije obećavaju ili da će preuzeti vlast ili će je uništiti i čine sve što mogu da to postignu”.

Napisao je da “jedna od njihovih taktika naoružavanje civila i izvođenje varvarskih napada zasnovanih na identitetu”.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Etiopija, terorizam