Svijet 14.10.2022.

Mask zatražio da Kijev ili Pentagon plate korišćenje satelita, ukrajinski vojnici panično zovu sa fronta

ČITANJE: 2 minute

Elon Musk, izvršni direktor kompanije „Space X”, čije satelite koriste kijevske trupe u ratnim operacijama, izjavio je da će poslušati „preporuku” koju je dobio na Twitteru od odlazećeg ukrajinskog ambasadora u Njemačkoj Andreja Melnika.

Melnik je žestoko napao Muska poslije njegovo odluke da sateliti „Starlinka” više ne mogu besplatno da se koriste.

Ukrajinski diplomata je poručio američkom milijarderu da „od… (f**k off).

Mask je odgovorio, također na Twitteru: „Samo slijedimo njegovu preporuku”.

Ambasador Melnik prošle sedmice obrušio se na Muska, nakon što je kontraverzni milijarder iznio “mirovni plan” koji je podrazumijevao da Ukrajina ustupi dio teritorije Rusiji i usvoji neutralni status. Osim njega i drugi ukrajinski zvaničnici sa dosta gnjeva odbacili su ovaj prijedlog.

Melnik nije ni pokušao da ublaži svoju poruku upućenu direktoru kompanije „Space X” već je rekao da je njegova poruka Musku bila „veoma diplomatski odgovor”.

Nekoliko dana poslije Muskove izjave da neko, Ukrajina ili Pentagon, mora da plati korištenje satelita, navodno su ukrajinske trupe na terenu počele da prijavljuju probleme sa pristupom sistemu „Starlink”, prenosi Politika.

Financial Times objavio je tekst u kome se opisuju „panični telefonski pozivi vojnika koji traže pomoć”.

Elon Musk tvrdi da je njegova kompanija pružila besplatnu uslugu Ukrajini u iznosu od 80 miliona dolara.

CNN je u četvrtak objavio pismo za koje se navodi da je „Space X” poslao Pentagonu u septembru, zahtjevajući da pokrije troškove rada sistema u Ukrajini. Kompanija više nije „u poziciji da dalje donira terminale Ukrajini, niti da finansira postojeće terminale na neodređeno vrijeme“ , navodi se u dokumentu.

Podoljak: Pronaći ćemo rješenje za rad “Starlinka”

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak rekao je danas da će Kijev pronaći rješenje da održi funkcionalnom satelitsku mrežu „Starlink”, prenio je Reuters.

Ranije u toku dana američki milijarder Elon Musk izjavio je da njegova svemirska kompanija „Space X” ne može unedogled da finansira “Starlink” u Ukrajini.

„Hajde da budemo iskreni. Svidjelo nam se to ili ne, Musk nam je pomogao da preživimo u najkritičnijim trenucima rata. Kompanije imaju pravo na svoju strategiju. Ukrajina će pronaći način da održi u funkciji Starlink. Očekujemo da će američka kompanija pružiti stabilnu konekciju do kraja pregovora”, naveo je Podoljak, prenosi Tanjug.

„Starlink” mreža je dizajnirana da omogući pristup internetu preko velikog broja mikrosatelita.

(SB)