Svijet 01.04.2023.

Mask želi transparentnost: Tviter otkrio javnosti neke dijelove izvornog koda

ČITANJE: 1 minuta

Kompanija Tviter otkrila je javnosti, u skladu sa odlukom vlasnika Ilona Maska, neke dijelove svog izvornog koda koji su, između ostalog, odgovorni za algoritam na osnovu kojeg ova društvena mreža preporučuje sadržaj korisnicima.

Izvorni kodovi za mnoge dijelove Tvitera otpremljeni su u dva virtuelna skladišta na popularnoj platformi za dijeljenje kodova Githab, saopštila je kompanija.

Korisnici Tvitera i programeri sada mogu da pogledaju na koji način funkcioniše ova društvena mreža i predlože promjene algoritma.

Kompanija je navela da kod zadužen za prijedloge reklama korisnicima Tvitera nije objavljen, kao ni podaci koji bi ugrozili privatnost i bezbjednost korisnika.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask je saopštio da će transparentnost po pitanju koda dovesti do većeg povjerenja korisnika i značajnog poboljšanja ove društvene mreže. Nema sumnje da će biti otkrivene neke stvari koje će nas postidjeti, ali mi ćemo ih brzo popraviti – naveo je Mask u objavi na Tviteru.

Prošle nedjelje su neki dijelovi izvornog koda Tvitera procurjeli na Gitahabu, a kompanija je izrazila nadu da će odgovorni za ovo nelegalno dijeljenje koda biti privedeni pravdi, prenosi Glas Srpske.

(A.M.)