Magazin 06.02.2016.

Maskova nova ideja: Električni avioni koji uzlijeću vertikalno

ČITANJE: 1 minuta
maks tesla motors
Direktor kompanija Tesla Motors i SpaceX kaže da već neko vrijeme razmišlja o stvaranju modela aviona s električnim motorima koji bi mogao da uzleti vertikalno.

Ilon Mask je poznat po pokretanju velikih projekata, a čini se da bi uskoro mogao da preobrazi još jednu industriju.

Na nedavnoj dodjeli nagrada za izradu “Hajperlup” kapsule, Mask je govorio o svojoj najnovijoj ideji, električnom mlaznom avionu koji bi mogao vertikalno da uzleti i sleti.

-Mislim da imam nešto što je dovoljno blizu- rekao je i dodao da se nalazi u iskušenju da pokuša nešto da preduzme povodom toga.

O električnim avionima govorio je još 2009. godine, ali i prošle jeseni, pa ne bi čudilo da u bliskoj budućnosti vidimo nešto konkretnije. Zbog vertikalnog uzlijetanja avionima budućnosti ne bi bile potrebne avionske piste.

Iza Maska stoji “Gigafabrika”, “Teslina” fabrika za proizvodnju baterija, kao i tehnologije koje razvija njegova kompanija SpaceX, pa je logično da bi u okviru nekog budućeg projekta mogla da se udruže znanja zahvaljujući kojima bi se premostile neke od tehnoloških prepreka za razvoj ovakvih letjelica.

Nedavno je organizovano i takmičenje za jedan od prethodnih Maskovih projekata – “Hyperloop”, revolucionarni transportni sistem u kojem bi ‘vozovi’ jurili kroz vakuumske cijevi brzinom od 1200 km/h. Kapsula izabranog pobjednika biće prva koja će biti testirana na prvom poligonu u Kaliforniji.