Svijet 08.01.2023.

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva, traži se ostavka ultranacionalističke vlade Benjamina Netanyahua

ČITANJE: 1 minuta

Nezadovoljstvo u Izraelu ponovnim imenovanjem Benjamina Netanyahua a na mjesto šefa vlade te zemlje sve je veće, čemu svjedoče i masovne demonstracije građana koje su održane na ulicama Tel Aviva.

Nekoliko desetina hiljada ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Tel Aviva kako bi protestvovali protiv nove-stare vlade na čijem je čelu ponovo Netanyahu.

“Ako ne izađemo na ulice, izgubit ćemo našu demokratiju”, rekla je Hewi Boem, jedna od demonstrantkinja i dodala kako je nova vlast krajnje kriminalna i korumpirana.

“Zajedno s hiljadama nevjerovatnih demonstranata izašli smo demonstrirati i jasno reći – naša zemlja ne može biti uništena! Nastavit ćemo se boriti za našu demokratiju”, napisao je na Twitteru čelnik izraelske Laburističke stranke Merav Michaeli.Podsjećamo, Netanyahuovi ministri prošle su sedmice položili zakletvu, a nemali broj njih su otvoreni ultranacionalisti.

Nova-stara vlada planira sveobuhvatne reforme, od širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali do slabljenja moći pravosuđa.