Svijet 19.01.2023.

Masovni štrajkovi širom Francuske zbog dizanja starosnog praga za penziju: “Tek je početak”

ČITANJE: 2 minute

Vozovi su stali, škole su zatvorene, a isporuke iz rafinerija blokirane zbog masovnog štrajka francuskih radnika koji nastoje da spriječe plan Vlade da starosnu granicu za penzionisanje podigne na 64 godine starosti. Dvodnevni štrajkovi i protesti veliki su test za predsjednika Emanuela Makrona, koji tvrdi da je njegova glavna reforma, uveliko nepopularna među Francuzima, ključna kako bi se izbjegla propast penzionog sistema.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, čak 68 posto Francuza protivi se Makronovom planu penzione reforme, a najveći otpor osim iz sindikata dolazi iz ljevičarskih stranaka, ali protiv je i krajnja desnica. Uz to, i tzv. “reformistički” sindikati okrenuli su leđa Makronu, čija stranka nema većinu u Narodnoj skupštini. Sudbina reforme u parlamentu zavisiće tako od konzervativnih poslanika iz Republikanske stranke.

“Tek je početak”

Za sindikate Makronov plan je sada izazov kako pretočiti protivljenje toj reformi i bijes zbog rasta troškova života u masovni društveni protest koji bi u konačnici prisilio vladu da odustane od sporne reforme. Protesti su zakazani širom Francuske.

“Danas će mobilizacija ljudi biti vrlo, vrlo snažna (…) Ovdje smo kako bi Vlada povukla svoj projekt”, rekao je Federic Souillot iz sindikata FO. “Puno je gnjeva”, dodao je Laurent Berger, vođa najvećeg sindikata, CFDT-a.

Sindikalni čelnici poručili su da je četvrtak tek početak i očekuje se da naveče najave nove proteste i štrajkove. Za Makrona je pak izuzetno važno da u domovini i Evropskoj uniji pokaže svoje reformske kapacitete te da javnu potrošnju drži pod kontrolom.

Obećanje iz kampanje

Prema procjeni Ministarstva rada, odgađanje produženja odlaska u penziju za dvije godine i produženje uplata bi značilo 17,7 milijardi evra penzionih doprinosa godišnje pa bi sistem mogao da pukne već 2027. Sindikati tvrde da se penzioni sistem može održati oporezivanjem superbogataša, većim doprinosima poslodavaca ili dobrostojećih penzionera.

Penziona reforma jedno je od obećanja iz kampanje predsjednika Makrona, koji je ponovno izabran prošle godine, a premijerka Elizabet Borne, bliska francuskom predsjedniku, na prvoj je crti njene odbrane. Od ranijeg prijedloga reforme iz 2019. Makronova vlada odustala je pod snažnim pritiskom socijalnih pokreta i širenja pandemije kovida-19.

Haos u Parizu

U četvrtak je u Parizu već od jutra saobraćaj u haosu i vozi samo jedan od tri voza te jedan od pet brzih vozova (TGV). Lokalni i regionalni vozovi jedva da saobraćaju. Prema najavama, u štrajku su učitelji sedam od 10 osnovnih škola, a štrajkaju i radnici u nuklearkama i hidroelektranama.

U međuvremenu su Makron i nekoliko njegovih ministara otišli u Barselonu na sastanak sa španskim zvaničnicima. Demonstranti su na ulice izašli s velikim transparentima na kojima je Makron prikazan s frizurom Margaret Tačer, s natpisom “Margaret Makron: Ovaj put pobjeđujemo.”

(Agencije)