Politika 25.07.2016.

Masovno regrutovanje: Posmatračima dnevnice, hrana, piće i telefon

ČITANJE: 2 minute

Nezaposleni građani u BiH imaće priliku da zarade od 50 do 100 KM i to kao posmatrači na dan izbora – 2. oktobra.

Koalicija „Pod lupom“ pozvala je građane, njih 3.000, da se prijave za nestranačke posmatrače kako bi učestvovali u sprečavanju krađe i nepravilnosti na izborima. Najavljuju da će posmatrači na dan glasanja biti plaćeni 55 KM, sa troškovima komunikacije.

– Ne želimo da naknade budu motiv da se građani prijavljuju da budu posmatrači, jer želimo da glavni motiv bude sprečavanje nepravilnosti. Prijavljeni građani imaće obuku od 15 dana kada će se upoznati sa obavezama za taj dan – kaže Jovana Kljajić, portparol Koalicije „Pod lupom“.

Navodi da će za kontrolore izbora potrošiti 176.060 evra i da trogodišnji projekat unapređenja izbornog procesa finansira EU sa 1,5 miliona evra. Podsjećamo da su se za ovaj posao na opštim izborima prijavljivali uglavnom nezaposlene osobe i mladi.

Istovremeno, stranke u RS pripremaju „pristojne“ naknade za članove koje će angažovati kao posmatrače. Veće partije potrošiće najmanje 30.000 KM, dok će manje stranke imati volontere.

Generalni sekretar SNSD Luka Petrović kaže da još nisu odredili dnevnice, ali da će sigurno biti obezbjeđena hrana, prevoz i telefon.

– Na biračkim mjestima biće angažovano od jednog do dva člana stranke, što znači od 3.000 do 6.000 posmatrača – kaže Petrović.

Međutim, saznajemo da odbori ove stranke pripremaju dnevnice od 50 KM do 100 KM za članove koji budu nadgledali glasanje.

U SDS kažu da će, kao i prethodnih godina, kontrolore plaćati od 30 do 50 KM, sa obezbjeđenim ručkom i prevozom.

– Da li će dnevnice biti veće ili manje u odnosu na prethodne izbore zavisiće koliko budemo imali novca. Osim posmatrača, biće angažovani i volonteri – kaže Milan Miličević, predsednik GO SDS.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić kaže da će ova stranka imati po dva posmatrača na svakom biračkom mjestu.

– Obaveza je kandidata sa lista da obezbede naknade za posmatrače ili da dogovore volontere koji će nadgledati glasanje – poručuje Dragišić.

Više od 60.000 kontrolora

Na opštim izborima 2014. godine CIK BiH akreditovala je oko 60.000 kontrolora na dan izbora. Više od 6.000 osoba bilo je iz 29 nevladinih i međunarodnih organizacija, dok je 50.000 bilo stranačkih posmatrača.

– Ove godine imamo prijavljeno 451 političkog subjekta i oko 30.000 kandidata, pa je moguće da bude i veći broj akreditovanih posmatrača na biračkim mjestima u BiH – navode u CIK BiH.

(Blic)