Vijesti 04.11.2015.

Mastilo: Proizvodnja povrća svake godine sve manja

ČITANJE: 2 minute
povrce
Proizvodnja povrća u Republici Srpskoj svake godine je sve manja, a osnovni razlozi su veliki troškovi, loši vremenski uslovi, nedovoljni podsticaji i loši uslovi na tržištu, rekao je predsjednik Udruženja povrtara Srpske Brane Mastalo.

Mastalo je istakao da problem predstavlja i činjenica da u Srpskoj nema organizovane i specijalizovane proizvodnje, već se na usitnjenim posjedima proizvodi od svega po malo.

On je dodao da je ova godina posebno loša za povrtare jer su uslovi za sjetvu u proljeće bili jako loši. Sušna godina je umanjila prinos nekih kultura do 40 odsto, a cijena proizvoda je niska.

– Kao i svake godine, najviše je proizvedeno krompira, čija je cijena 30 feninga i niko ga neće. Proizvođačima bi pomogao izvoz krompira u Rusiju, o kojem se u posljednje vrijeme govori jer bi to značilo povećanje cijene na domaćem tržištu- naglasio je Mastalo.

Prema njegovim riječima, nešto je bolja cijena kupusa, ali proizvođači od toga nemaju previše koristi jer su ulaganja u proizvodnju, zbog velike suše, bila ogromna.

– Mi većinu kultura nemamo ni za svoje potrebe, a i ono što proizvedemo teško može biti konkurentno na tržištu s obzirom na uvoz i veliku konkurenciju- naveo je Mastalo.

Iako je krompir i dalje najzastupljenija kultura, Mastalo tvrdi da i ova proizvodnja opada, što je, kako je rekao, posljedica činjenice da nije bilo izvoza krompira u Hrvatsku od njenog prijema u EU.

– Ranije su proizvođači krompira iz Lijevče polja i Semberije na hrvatskom tržištu bili već šest mjeseci. Očekujemo da ćemo sljedeće godine ponovo biti na tržištu EU jer nam je odobren izvoz krompira- napomenuo je Mastalo.

On je dodao da su ove godine najbolju cijenu na tržištu imali kasni kupus i kasna lubenica.

(Agencije)