Vijesti 10.04.2017.

Mataruga: Nema zatvaranja studijskih programa

ČITANJE: 2 minute

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga izjavio je danas da za sada nijedan studijski program na ovom univerzitetu neće biti zatvoren.

– Na Univerzitetu sada imamo novi studijski program na Fakultetu bezbjednosnih nauka, te zahjtev iz Šumarskog fakulteta da se pokrene upis na studijski program prerade drveta, jer je veliko interesovanje učenika zbog potreba privrede – rekao je Mataruga.

On je najavio da će na sutrašnjem sastanku sa ministrom prosvjete i kulture Srpske biti riječi o upisnoj politici, počevši od datuma kvalifikacionih ispita do ostalih detalja upisnih kvota po studentskim programima.

– U toku, a i nakon prijave studenata, razgovaraćemo i o tome da li će na svim studijskim programima nastava početi u oktobru, a to će zavisiti od interesovanja onih koji upisuju pojedine studijske programe – rekao je Mataruga.

On je pojasnio da nije došlo do smanjenja broja slobodnih mjesta za upis studenata na onim fakultetima koji proizvode višak kadrova, zato što se postupalo u skladu sa prijedlogom naučno-nastavnih vijeća tih fakulteta.

– Senat je analizirao njihove prijedloge i ne mijenjajući ih, proslijeđivao ka Vladi RS. Na zadnjoj konferenciji 2 rektorska tima javnih univerziteta u Srpskoj opet smo apelovali na fakultete i veća da analiziraju predloženi broj studenata za upis u narednu školsku godinu – rekao je Mataruga.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske ima poslednju riječ u kontekstu broja studenata koji će se upisati na pojedine fakultete.

– Smatram da bi se studentima trebalo omogućiti da studiraju fakultet koji žele i vole, ne ograničavati ih, jer je najbitnije kako, a ne šta uče – rekao je Mataruga.

Govoreći o Fakultetu bezbjednosnih nauka, Mataruga je naveo da Predrag Ćeranić ispunjava uslove da bude vršilac dužnosti dekana tog fakulteta.

– On je vršilac dužnosti, a veće tog fakulteta je u privremenom sazivu do izbora predstavnika studenata koji treba da uđu u veće. Nakon konstituisanja veća u punom sazivu, ono će birati dekana tog fakulteta – pojasnio je Mataruga.

Predlog koji stigne iz Vijeća, dodao je on, ukoliko bude u skladu sa zakonom i Statutom Univerizeta u Banjaluci, biće podržan od rektora.

Kada je riječ o mogućem povećanju studentskih školarina, Mataruga je rekao da se razmatraju modeli za to.

– Povećanje školarine moguće je samo na onim studijskim programima na kojima trenutno tržište pokazuje da ima suficit u broju završenih studenata – naveo je Mataruga.

Predstavnik Unije studenata Ratko Savić smatra da za poskupljenje školarina nema osnova, ukoliko se ne ispune zahtjevi studenata u vezi sa kvalitetom nastave.

– Svjesni smo da dobro obrazovanje košta i spremni smo kada budemo imali kvalitetne studijske programe koje će omogućiti studentima zaposlenje po završetku studiranja da tada razgovaramo o povećanju školarina – naveo je Savić.

(Srna)