Vijesti 15.06.2016.

Mataruga preuzeo dužnost rektora Univerziteta u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Među prvim strateškim ciljevima Univerziteta u Banjaluci za idući period je povećanje prihoda kroz naučni, istraživački, umjetnički i inovativni rad.

Poručio je ovo juče novoizabrani rektor te ustanove Milan Mataruga tokom inauguracije u Banskom dvoru u Banjaluci.

Preuzimajući dužnost rektora Mataruga je obećao i da će sve svoje vrijeme, snagu, znanje i energiju posvetiti razvoju Univerziteta. Svečanoj inauguraciji prisustvovao je predsjednik RS Milorad Dodik, koji je naglasio da očekuje reforme koje će ovom univerzitetu omogućiti da postane prepoznatljiv po uspjehu. Istakao je da očekuje da novo rukovodstvo Univerziteta podigne standarde i obezbijedi mnogo bolji rejting na međunarodnim listama.

Dodik je zahvalio i odlazećem rektoru Stanku Staniću za dugogodišnju uspješnu saradnju, ističući da je Univerzitet u odnosu na 2006. godinu mnogo bolji i organizovaniji.

Predajući Matarugi rektorski lanac, Stanić mu je poželio da bude uspješniji od njega. Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević očekuje da će Mataruga raditi na povećanju kvaliteta visokog obrazovanja u toj ustanovi.

Inauguraciji su prisustvovali premijer RS Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić. Svečanost su uveličali i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, profesori, studenti i mnogi drugi gosti.

(Glas Srpske)