Vijesti 06.06.2017.

Mataruga: Razmatraćemo situaciju sa profesorima Čokorilo i Zuber

ČITANJE: 1 minuta

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga rekao je da ne može prejudicirati kakvu će odluku donijeti Senat banjalučkog Univerziteta povodom saopštenja Fakulteta političkih nauka /FPN/ da su određeni naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera plagijati.

“Senat banjalučkog Univerziteta će na sjednici koja će biti održana 29. juna, vjerovatno, razmatrati ono što stiže sa Fakulteta političkih nauka”, rekao je Mataruga danas novinarima u Banjaluci.

Mataruga je istakao da će, ukoliko zaista postoje plagijati u ovom slučaju, Senat banjalučkog Univerziteta, najvjerovatnije, potvrditi stav Fakulteta političkih nauka Banjaluka.

Navodeći da studenti ne mogu imati štetu od bilo kakve odluke Senata, on je rekao da pretpostavlja da je riječ o profesoru Zuberu, koji je bio honorarno angažovan na banjalučkom Univerzitetu.

Mataruga navodi da je Zuber, već podnio zahtjev prema Vijeću fakulteta da bude mijenjan u nastavnom procesu, te da je Senat na prethodnoj sjednici profesora Zubera mijenjao drugim nastavnikom.

“Kada je riječ o profesorici Čokorilo, čiji je izbor u toku, vjerovatno, će izbor višeg zvanja, odnosno njen radno-pravni status zavisiti sada od odluke Senata”, kaže Mataruga.

On je rekao da, ako se potvrdi postojanje plagijatizma, profesor Radmila Čokorilo neće dobiti izbor, odnosno biti izabrana u više zvanje.

“Ona je do momenta izbora imala zvanje i time legitimno priznajemo sve ono što je ona radila na Univerzitetu”, pojasnio je Mataruga.

Fakultet političkih nauka /FPN/ Univerziteta u Banjaluci saopštio je danas da su određeni naučni radovi profesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera plagijati, zbog čega od Senata banjalučkog Univerziteta zahtijeva da navedene profesore udalji iz nastave.

(Srna)