Vijesti 12.05.2016.

Mataruga: Univerzitet u Banjaluci treba da bude ogledalo Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute
mataruga-milan-21
Novi rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da Univerzitet u Banjaluci treba da bude ogledalo Republike Srpske – da stvara i promoviše nauku, istraživanje, inovativnost i kulturu, te istakao da je potrebno raditi na unapređenju kvaliteta i obezbjeđivanju najboljih uslova za studiranje.

“Da se što više studenata upiše, pri tome strogo poštujući kadrovske i materijalne resurse. Polazeći od demografskih procesa na ovim prostorima, plašim se skorije budućnosti u kojoj ćemo se boriti za svakog potencijalnog studenta, moliti i dokazivati zašto baš kod nas treba da studiraju”, rekao je Mataruga.

On za “Glas Srpske” kaže da će kao novi rektor prvo tražiti saradnike s dosta znanja, iskustva i dobre volje, ljude koje vjeruju u bolju budućnost i koji na prvo mjesto stavljaju razvoj Univerziteta, a time i razvoj Banjaluke i Srpske, oslanjajući se na energiju mlađih i mudrost i iskustvo starijih.

Mataruga je naglasio da će jedan od prioriteta u njegovom radu biti jačanje međunarodne saradnje podsticanjem i nagrađivanjem onih koji ostvaruju zapažene rezultate.

“Cilj je biti među 2.000 univerziteta na vebometriksovoj rang-listi”, ističe Mataruga.

On je rekao da nije ni za centralizaciju, niti za decentralizaciju Univerziteta, već da se zalaže za funkcionalnu integraciju uz jačanje značajnog stepena autonomije organizacionih jedinica.

“Oštro ću se suprotstaviti centralizaciji pod okvirima `pseudointegracije`, te ojačati ulogu, slobodu, a time i odgovornost dekana i rukovodstva svakog fakulteta”, poručio je Mataruga.

Kada je riječ o odlasku mladih visokoobrazovanih ljudi, Mataruga kaže da je jedino pravo rješenje podsticanje i razvoj privrede, što Univerzitet sam po sebi ne može, ali može podsticati da student generacije dobije nagradu, besplatno usavršavanje, kao i mogućnost da se uključi u naučno-istraživačke projekte, da dobije stalno zaposlenje.

(Glas)