Vijesti 09.11.2017.

Mataruga: Žalim što je naše kretanje ka željenom uspjehu zaustavljeno na najgrublji način

ČITANJE: 4 minute

U devet časova u prostorijama rektorata održana je pres konferencija na kojoj se javnosti obratio prof. dr Milan Mataruga, a povodom podnošenja ostavke na mjesto rektora. 

U nastavku pročitajte šta je ovom prilikom rekao.

“Zahvaljujem se prijateljima, kolegama i saradnicima koji su mi sve vrijeme pružali podršku, te uložili mnogo rada, energije i znanja u zajednički cilj: da UNIBL postane bolje mjesto za rad i studiranje. Vjerujem da će imati razumijevanje i za ovu odluku. Istinski žalim što je naše zajedničko kretanje ka željenom uspjehu zaustavljeno na najgrublji način.

Dešavanja i ponašanje grupe studenata na Dan UNIBL su za mene
neprihvatljivi, očigledno orkestrirani i smišljeno vođeni kako bi se urušio ugled UNIBL i direktno smijenio rektor. U momentu kada u gostima imamo rektore i prorektore sa 16 univerziteta, i kada najbolji studenti UNIBL dobijaju zlatne značke – upravo oni koji njima nisu ni blizu svojim prosjekom ocjena i dužinom studiranja, „okupiraju” Rektorat i gaze dostojanstvo i ugled našeg Univerziteta.

Sve su to učinili bez bilo kakve najave i suprotno dogovoru da dane UNIBL zajedno obilježimo dostojanstveno, promovišući najviše vrijednosti UNIBL.

Studentima sam na sastanku koji su tražili, rekao da podržavam njihove zahtjeve, ali i da za njihovu realizaciju treba podrška institucija i više vremena.

Ne obzirući se na moje razumijevanje, njima je bilo važnije da uzvrate uvredama, prekidajući me dok sam pokušavao da objasnim detalje. Slobodan sam reći da su neki predstavnici studenata tom prilikom iznijeli niz neistina.

Nisam dozvolio da se od UNIBL pravi „cirkus“. Ne pristajem na ucjene i od svih tražim akademsko ponašanje u svakom momentu.

Kategorički odbijam optužbe o umješanosti ili namjernom
prolongiranju istrage o aferi na Tehnološkom fakultetu. Naprotiv, naredio sam hitnu istragu i sankcije.

Kao što znate, tražio sam suspenziju radnika. Nažalost, naša zakonska regulativa kao i Pravilnik o disciplinskoj i materijalnog odgovornosti definiše procedure, kojih rektor mora da se pridržava. Niko ne može biti osuđen bez prava da bude bar saslušan. Ovaj slučaj je trenutno u disciplinskoj proceduri, a imam informacije da je predmet stigao i u tužilaštvo.

Saosjećam sa kolegama studentima i izražavam žaljenje zbog toga što su im upućene teške ucjene i prijetnje. Takvo ponašanje osuđujem.

Simptomatično je da se sve ovo dešava u trenutku kada Studentski
parlament treba da pokrene procedure izbora u studentska predstavnička tijela (u skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju). Trebalo bi da znate i to mandat sadašnjim predstavnicima ističe u decembru. A procedura izbora pokreće se u novembru.

Nejasno je da li su Ratko Savić, Željko Sladojević i Marija Puljarević istinski predstavnici studenata i da li rade u njihovom interesu? Da li upravo oni hoće da mijenjaju zakon praveći prostor da svi studenti (bez obzira na prosjek i dužinu trajanja studiranja) mogu biti kandidati za Parlament i tako osiguraju pozicije „podobnim“, a ne najboljim. Ja sam protiv toga.

Radio sam uz podršku mnogobrojnih saradnika. Zatekao sam mnogo problema na Univerzitetu. Dobre namjere, mnogo rada, svakodnevno odricanje su prepoznati, ali ne od svih. Prepoznajemo, promovišemo i nagrađujemo najbolje. Pomjeramo UNIBL na svjetskim listama. Upravo na Dan UNIBL smo dobili saglasnost o formiranju Konfučijevog instituta. U isto vrijeme, od 1. oktobra na snagu je stupilo mnogo akata koji pooštravaju akademske standarde, uređuju izbore u nastavnička i saradnička zvanja ne ostavljajući prostora za malverzacije. To mnogima ne odgovara. Uostalom, veoma brzo će se saznati šta je i ko je u osnovi svih ovih afera. Ima oni koji se samo deklarativno izjašnjavaju da su za promjene, dok, u isto vrijeme, promjene koče.

Takođe, siguran sam da velika većina zaposlenih nastavnika, saradnika i nenastavnog osoblja sa gnušanjem posmatra najnovija dešavanja na UNIBL i kako pojedinci bezobrazno urušavaju ugled i dignitet ove ustanove. Najmanje je bitno da li sam ja ili neko drugi rektor. Dobijam ogroman broj poziva i poruka podrške od radnih kolega, kao i od rektora univerziteta iz regije.

Ne žalim za tim što sutra neću više biti rektor. Dao sam sve od sebe. Ostaje gorčina da sam sa saradnicima probao reformisati ovu
institucija i da nisam uspio u tome.

Na kraju, dolazim iz svijeta nauke i tamo se vraćam. Vraćam se mojim vrijednim studentima sa kojima uživam da radim. Sve bude i prođe, ali prave vrijednosti ostaju.

Želim uspjeh novom rektoru, prosperitet i razvoj našem Univerzitetu.”