Region 23.05.2021.

Mate Rimac u Zagrebu gradi trg, park i mrežu robotaxija vrijednosti blizu 900 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Mate Rimac osnivač kompanije Rimac Automobili kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna (oko 885 miliona KM) teškog projekta za razvoj i uspostavu mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Kako se navodi, 2024. godine Zagreb će postati jedan od prvih gradova na svijetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korištenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije.

Osnivač kompanije Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, spremišta i punionica električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi preko puta zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić”.

Konkurs za ovaj projekt već je raspisan, a rješenja arhitekata već pristižu na adresu kompanije. Cijeli objekat bi, kako prenose mediji u Hrvatskoj, trebao biti dovršen do kraja 2022. godine, a usluga robotaxija bi u Zagrebu trebala biti lansirana do 2024. godine.

Svojevrsna “baza” za robotaxije nalazit će se u naselju Jarun odakle će taksiji kretati na vožnju te se vraćati na punjenje baterije.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park i objekt s e-punionicama – tek je prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog projekta, najavljenog u martu ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Kako su naglasili iz kompanije Rimac Automobili, ideja je da Centar mobilnosti nakon izgradnje ima dvije uloge.

“Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mjesto gdje će ljudi doći upoznati nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovarati sa stručnjacima, a s druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način”, pojasnili su iz Rimca, prenosi Jutarnji list.

(E.M)

Oznake: Mate Rimac