Vijesti 06.11.2020.

Matematičar Nebojša Đurić: Motivacija se rađala iz želje za saznanjem

ČITANJE: 4 minute

Kada je prije dvije godine počeo da radi na rješavanju matematičkog problema, nije vjerovao da će isto toliko vremena biti potrebno da uz intenzivni rad i podršku mentora dođe do rješenje jednog od najkomplikovanijih matematičkih problema.

Rad Nebojše Đurića, mladog matematičara iz Blatnice kod Teslića, objavljen je u jednom od najboljih svjetskih časopisa u ovoj oblasti, a za portal Banjaluka.net Nebojša je objasnio koje je to polje primjene rješenja Inverznog problema Sturm-Liuvilovog tipa s konstantnim kašnjenjem.

Iako mu angažman na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci na predmetima matematika omogućava svakodnevni rad na pronalaženju rješenja raznih zahtjevnih zadataka, Nebojša ističe da pronalaženje kontraprimjera, koje bi oborilo hipotezu jedinstvenosti Sturm-Liuvilovog tipa, koja je bila zastupljena duži niz godina, nije bio ni malo lak.

„Rješenje problema je zasnovano na konstruisanju kontraprimjera. Ovaj postupak je oborio hipotezu jedinstvenosti koja je bila zastupljena duži niz godina. Kontraprimjer je teško konstruisati, pogotovo kada svi vjeruju suprotono. Na kraju sam uspio napraviti nevjerovatan rezultat“, rekao je Nebojša.

Za pronaženje kontraprimjera i rezultata koji nije pošao za rukom brojnim drugim svjetskim matematičarima, Nebojša dodaje da je bilo potrebno dvije godine intezivnog rada uz male pauze.

Od velike pomoći su mu bile, kako kaže i kolege koje rade na ovim problemima duži niz godina, a najveću zahvalnost duguje mentoru Milošu Arsenoviću.

„Naučnici iz ove oblasti se međusobno pažljivo prate. Koristimo jednu društvenu mrežu za objavljivanje naučnih rezultata, gdje u roku od nekoliko minuta imamo informaciju kada neko od naših kolega objavi rad. Najnoviji rezultati se sa nestrpljenjem čitaju, svaki detalj, svaka ideja. Uvijek postoji borba ko će prije doći do važnog rezultata“, dodaje Đurić.

Đurić je istakao da rješenja Inverznog problema Sturm-Liuvilovog tipa s konstantnim kašnjenjem ima značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici, biofizici, ekonomiji i drugim, te da se mativacija za istraživačkim radom rađala iz želje za saznanjem.

„Kada rešavate probleme ovog tipa uvijek se borite za motivaciju. Dugo se radi bez konkretnog rezultata, tako da mnogi odustaju. Važnu ulogu u motivaciji je odigrala matematička konferencija Republike Srpske. Druženje sa naučnicima iz drugih krajeva svijeta koji rade na istim problemima vas tjera da radite više i da postižete bolje rezultate. Takođe, prošle godine zajedno sa svojim kolegama sam išao na matematičku konferenciju u Voronjež, što je za mene bilo važno naučno putovanje“, naglašava Đurić.

„Do juče od mene niko ništa nije očekivao, sada svi očekuju puno“

Student treće godine doktorskih studija u toku našeg daljeg razgovora istakao je da je svjestan očekivanja koja su sada pred njega postavljena, te da će uz mnogo rada „moći da igra sa najboljima“.

„Do juče od mene niko ništa nije očekivao, sada svi očekuju puno. To je normalno, ali ponekada okolina pogrešno tumači ovaj rezultat. Zvezda je pobijedila Liverpul, ali nije te godine bila najbolja na svijetu. Bio je Liverpul, a Zvezda je ispala u grupnoj fazi. Svjestan sam da moram puno da radim kako bih mogao da igram sa najboljima. Ono što je mnogo važnije moja očekivanja su velika i daću sve od sebe da postižem vrhunske rezultate“, kaže Đurić.

„Šah je uvijek predstavljao važno mjesto u mom životu“

Pored matematike, velika ljubav ovog mladog matematičara je i igranje šaha, a veliki izazovu mu je i slaganje Rubikove kocke, gdje može da se pohvali oficijalnim rekordom od 15.60 sekundi.

Govoreći o položaju mladih matematičara sa prostora Republike Srpske, Đurić dodaje da je deficitarnost veliki problem sa kojima se oni danas susreću.

„Većina nas drži ogroman broj časova u nastavi što je distrakcija za bavljenje naukom. Nadam se da će Univerziteti imati više razumijevanja za nova radna mjesta mladih matematičara. Potrebni su nam, a svi ćemo imati višestruku korist“, zaključuje Đurić.

(Nevena Stanojević/ Banjaluka.net)