MATEMATIČKA OLIMPIJADA U RUMUNIJI Bronza za mladu banjalučku matematičarku

Na 59. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja je održana u Rumuniji, četvoro mladih takmičara iz BiH kući nose bronzane medalje, dok su dva bh. takmičara osvojila pohvale.

Na takmičenju koje se održavalo od 3. jula objavljeni su rezultati i od šest vrsnih matematičara Tijana Babić, Amar Kurić, Dejan Stanković i Boris Velašević osvojili su bronzanu medalju, dok su  Adnan Šabanović i Damjan Stanković dobili pohvale.

Živomir Babić, otac Tijane Babić, mlade matematičarke i šahistkinje iz Banjaluke, koja na takmičenja ide od sedmog razreda osnovne škole, potvrdio je za “Nezavisne” da  iako nije završena ceremonija dodjela nagrada, Tijana i još trojica takmičara iz BiH osvojili su bronzu, dok su dvojica mladića iz tima BiH osvojili pohvale.

“Ovo je Tijanino treće takmičenje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Ranije je osvojila bronzanu medalju i jednu pohvalu. BiH je ove godine imala šest takmičara i dobili su četiri bronze, iako to zvanično nije završeno jer je ostala ta ceremonija dodjele priznanja, ali to će vjerovatno biti za vikend”, kaže Babić.

Ističe da se njegova kćerka Tijana, koja je inače vrstan matematičar i godinama se takmiči u rješavanju najtežih matematičkih izazova, ovaj put nije toliko spremala.

“Budući da je završila četvrtu godinu i ovo ljeto upisala Matematički fakultet u Beogradu, nije imala vremena da se mnogo sprema, a i već se malo i zasitila takmičenja. Ipak, vrlo sam zadovoljan kako se pokazala”, ispričao je otac.

Dejan i Damjan Stanković pohađaju Srednjoškolski centar Foča, a Veselin Radović, direktor ove obrazovne ustanove, rekao je za “Nezavisne” da je Dejan osvojio bronzu, dok je učenik trećeg razreda Damjan Stanković osvojio svečanu pohvalu.

“Oni su radili samostalno i sa našim nastavnicima koji ih spremaju, ali dječaci se  samostalno takmiče. To su inače naši divni i vrijedni dječaci i ponosni smo na njih”, kaže Veselinović.

Bh. takmičari intenzivno su se pripremali  u Sarajevu i Banjaluci, a njihovi predavači su  bivši takmičari – olimpijci iz BiH koji su sada asistenti i docenti na fakultetima.

Podsjećamo, u Sarajevu je 21. i 22. aprila na Prirodno-matematičkom fakultetu održano 19. državno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola u BiH i izabrana je ekipa od šest učenika koji su postigli najbolji uspjeh.

Na prošlogodišnjoj 58. IMO 2017. godine u Brazilu BiH je takođe osvojila četiri bronzane medalje (Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić, Emir Mrkonja) i dvije pohvale (Tijana Babić i Azur Đonlagić).

U periodu 1993 – 2017. godine BiH je osvojila ukupno 47 medalja, i to šest srebrenih, 41 bronzanu i 50 pohvala na internacionalnim matematičkim olimpijadama.

(Nezavisne)

SINIŠA KARAN PREDSJEDAVAJUĆI SAVJETA Srpska dobila Savjet za ustavni poredak

Republika Srpska je dobila novog predsjednika, ali i Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske. Pet članova ima zadatak da prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti RS i njenih institucija. Predsjedavajući Savjeta je Siniša Karan, a članovi Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović. To je

DAVOR DRAGIČEVIĆ: “Sve ima granice strpljenja, pa i moje srce!”

Pjesma „Klinac u getu“ i večeras je odjekivala centrom Banjaluke, gdje je održan 240. skup „Pravda za Davida“. Okupljeni su na još jednom mirnom protestnom okupljanju zapalili svijeće za ubijenog mladića i poručili da ostaju uz Davora Dragičevića, te da će u borbi za istinu i pravdu biti istrajani. – Sutra je 21. novembar, ko

Obnova semafora kod Banskog dvora

Na raskrsnici kod Banskog dvora, sutra će biti isključen semafor od deset do 12 časova radi montaže novog semaforskog kontrolera. – Inače, proteklog vikenda na ovoj raskrsnici izvršena je zamjena kompletne semaforske opreme novom, tako da je za sutra preostalo još da se montira ovaj uređaj – rekli su u Gradskoj upravi. (Srpskainfo)