MATEMATIČKA OLIMPIJADA U RUMUNIJI Bronza za mladu banjalučku matematičarku

Na 59. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja je održana u Rumuniji, četvoro mladih takmičara iz BiH kući nose bronzane medalje, dok su dva bh. takmičara osvojila pohvale.

Na takmičenju koje se održavalo od 3. jula objavljeni su rezultati i od šest vrsnih matematičara Tijana Babić, Amar Kurić, Dejan Stanković i Boris Velašević osvojili su bronzanu medalju, dok su  Adnan Šabanović i Damjan Stanković dobili pohvale.

Živomir Babić, otac Tijane Babić, mlade matematičarke i šahistkinje iz Banjaluke, koja na takmičenja ide od sedmog razreda osnovne škole, potvrdio je za “Nezavisne” da  iako nije završena ceremonija dodjela nagrada, Tijana i još trojica takmičara iz BiH osvojili su bronzu, dok su dvojica mladića iz tima BiH osvojili pohvale.

“Ovo je Tijanino treće takmičenje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Ranije je osvojila bronzanu medalju i jednu pohvalu. BiH je ove godine imala šest takmičara i dobili su četiri bronze, iako to zvanično nije završeno jer je ostala ta ceremonija dodjele priznanja, ali to će vjerovatno biti za vikend”, kaže Babić.

Ističe da se njegova kćerka Tijana, koja je inače vrstan matematičar i godinama se takmiči u rješavanju najtežih matematičkih izazova, ovaj put nije toliko spremala.

“Budući da je završila četvrtu godinu i ovo ljeto upisala Matematički fakultet u Beogradu, nije imala vremena da se mnogo sprema, a i već se malo i zasitila takmičenja. Ipak, vrlo sam zadovoljan kako se pokazala”, ispričao je otac.

Dejan i Damjan Stanković pohađaju Srednjoškolski centar Foča, a Veselin Radović, direktor ove obrazovne ustanove, rekao je za “Nezavisne” da je Dejan osvojio bronzu, dok je učenik trećeg razreda Damjan Stanković osvojio svečanu pohvalu.

“Oni su radili samostalno i sa našim nastavnicima koji ih spremaju, ali dječaci se  samostalno takmiče. To su inače naši divni i vrijedni dječaci i ponosni smo na njih”, kaže Veselinović.

Bh. takmičari intenzivno su se pripremali  u Sarajevu i Banjaluci, a njihovi predavači su  bivši takmičari – olimpijci iz BiH koji su sada asistenti i docenti na fakultetima.

Podsjećamo, u Sarajevu je 21. i 22. aprila na Prirodno-matematičkom fakultetu održano 19. državno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola u BiH i izabrana je ekipa od šest učenika koji su postigli najbolji uspjeh.

Na prošlogodišnjoj 58. IMO 2017. godine u Brazilu BiH je takođe osvojila četiri bronzane medalje (Zlatko Salko Lagumdžija, Adisa Bolić, Amar Kurić, Emir Mrkonja) i dvije pohvale (Tijana Babić i Azur Đonlagić).

U periodu 1993 – 2017. godine BiH je osvojila ukupno 47 medalja, i to šest srebrenih, 41 bronzanu i 50 pohvala na internacionalnim matematičkim olimpijadama.

(Nezavisne)

PRVI REZULTATI IZ ŠTABOVA: Jerinić i Ćurić proglasili pobjede u Doboju i Trebinju

Mirko Ćurić je, prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova, novi gradonačelnik Trebinja, a u Doboju ubjedljivu pobjedio je dobio Boris Jerinić. Kandidat koalicije okupljene oko SNSD za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, novi je prvi čovjek grada sa prednošću više od 4.000 osvojenih glasova, pokazuju nezvanične informacije iz izbornih štabova političkih subjekata Trebinja. Na osnovu

ČUBRILOVIĆ: Na tužan način otišao kralj narodne muzike

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je saučešće porodici i svima onima koji vole Šabana Šaulića. “Šaban Šaulić je jedan od najpoznatijih folk pjevača čije pjesme, već pet decenija, slušaju i vole pripadnici svih naših naroda i brojnih generacija. Na tužan način je otišao kralj narodne muzike”, naveo je Čubrilović. Podsjećamo, pjevač narodne

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako