Sport 30.08.2016.

Matić gradi tim oko Vranješa

ČITANJE: 2 minute

Jedan od najboljih izdanaka Borčeve rukometne škole u poslijeratnom periodu Vladimir Vranješ ovog ljeta promijenio je klub, ali je ostao u Mađarskoj, jer je dres Pik Segeda zamijenio dresom ambiciozne Tatabanje.

Novi klub gorostasnog Banjalučanina prije šest godina je eliminisao Borac u trećem kolu EHF kupa, a boje velikana iz Gospodske tada je branio Vranješ. U odnosu na taj period Tatabanja je mnogo napredovala na svim nivoima.

– Došao sam u klub duge tradicije koji ulaže veliki novac. Oformljena je kvalitetna ekipa, stiglo je šest, sedam novih igrača, uključujući i mene. Uprava je pokazala veliku želju da me angažuje i vide me kao glavnog igrača oko kojeg će graditi ekipu i igru. Polažu velike nade u mene i nadam se da ću im vratiti dobrim igrama. Sezona je duga i liniju ćemo povući na kraju. Imam ugovor na dvije godine i za sada sam zadovoljan viđenim – rekao je Vranješ.

Trener ekipe je srpski stručnjak Vladan Matić kojeg Vranješ poznaje još iz Segedina. Cilj kluba je osvajanje trećeg mjesta i plasman u EHF kup, a Vranješ vjeruje da će njegova ekipa “razdvojiti” Vesprem i Pik Seged ukoliko im se ukaže šansa.

– Već na početku sezone igramo protiv dva najjača rivala. Liga je izuzetno jaka i stalno napreduje, naročito sada kada je ušao novac od lutrije. Broj stranaca je ograničen na pet igrača, a ukoliko ekipa ima još nekog igrača preko tog broja, onda plaća penale. Mađarsko prvenstvo svrstao bih među četiri najkvalitetnija u Evropi, u ligi ima dosta španskih trenera i igrača. Mi smo odlično igrali u pripremnom dijelu, osvojili smo turnir u Slovačkoj, dobili sve utakmice do sada, uključujući dvije pobjede protiv PPD Zagreba – kazao je Vranješ.

Zajedno s njim u ekipi su dva Crnogorca, Miloš Božović i Miloš Vujović, pa će imati s kim da popriča na srpskom jeziku. Tatabanja je gradić nadomak Budimpešte pa je i to olakšavajuća okolnost kada je u pitanju privikavanje na novu sredinu.

Zemljaci

Tokom tri godine u Segedinu Vranješ je postao veliki prijatelj sa proslavljenim srpskim košarkašem Milenkom Topićem koji sada radi kao asistent u tamošnjem klubu.

– Mnogo vremena smo provodili zajedno. Pošto i ja volim košarku, često smo gledali utakmice Evrolige, a išli smo u Beograd na četvrtfinale između Crvene zvezde i CSKA. On je jako dobar čovjek, a nekad se prisjetimo i njegovih igračkih dana. Kasnije smo došli do toga da on vodi porijeklo iz jednog sela sa Manjače, odakle su i moji korijeni, pa se sada zovemo zemljacima – rekao je Vranješ.

(Glas Srpske)