Biznis 13.11.2020.

Matić: Uložili smo žalbu na sramnu presudu u Litvaniji

ČITANJE: 3 minute

Kompanija „Alumina“ uložila je žalbu na presudu litvanskog suda po kojoj su dužni da firmi “Baltios Stiklas” isplate skoro 40 miliona KM, a povodom posljednjih dešavanja zvornički gigant uputiće nadležnim tužilaštvima Republike Srpske dodatne krivične prijave, naveo je predsjednik UO „Alumine“ Mile Matić u odgovoru CAPITAL-u.

Portal CAPITAL objavio je juče da su „Alumina“ i Fabrika glinice (FG) „Birač“ izgubile spor protiv litvanskog „Baltios Stiklas“ pred Okružnim sudom u Viljnusu u Litvaniji.

Matić u pisanom odgovoru ističe da su advokati koji zastupaju „Aluminu“ u Litvaniji blagovremeno uložili žalbu na „sramnu prvostepenu presudu litvanskog suda“.

„`Alumina` je tužena u Litvaniji od strane litvanskog društva „Baltios Stiklas“, i to po osnovu posla izgradnje fabrike stakla u Zvorniku, koji je 2012. godine fiktivno kreirala tadašnja litvanska uprava u „Alumini“ i društvo „Baltios Stiklas“. Naravno, kako je riječ o partnerskim firmama ranijeg vlasnika Vladimira Romanova, od posla nije bilo ništa, niti je postojala namjera da se posao izvrši, već je samo kreiran fiktivni osnov za prenos višemilionskih novčanih sredstava, a sve na štetu „Alumine“ i ove države“, naveo je Matić.

Pojasnio je da je po zaključenu ugovora, u 2012. godini na račun „Alumine“ u tri navrata uplaćeno 14,6 miliona evra što su Litvanci odmah proslijedili dalje iz Republike Srpske u zemlje poreskih rajeva.

„U svakom slučaju, „Alumina“ nije imala bilo koji benefit od tog posla, što je bio standardni model funkcionisanja litvanske uprave. Prema našim saznanjima, u vezi sa ovim radnjama, Uprava kriminalističke policije Republike Srpske je još 2013. godine uputila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Specijalnom tužilaštvu RS. Do današnjeg dana, odgovorni za ovaj privredni kriminal nisu procesuirani?! S tim u vezi, „Alumina“ će u narednih nekoliko dana nadležnim tužilaštvima Republike Srpske uputiti dodatne prijave na okolnosti posljednjih dešavanja u Litvaniji“, istakao je Matić.

Dodao je da nije neuobičajeno da litvanski sudovi ignorišu okolnosti kriminalnog djelovanja njihovih državljana i firmi i da sude na štetu preduzeća iz grupacije „Birač“, te da je tako i u ovom slučaju.

„Duboko vjerujemo da će institucije Republike Srpske promptno djelovati kako bi imovinu „Alumine“, a time i opšti interes sačuvali od ovih očiglednih nezakonitosti“, naglasio je Matić.

On je istakao je da je „Alumina“ i sama započela niz postupaka kako bi se zaštitila od ovih „smutnih radnji“, te da se vode i određeni parnični postupci u Republici Srpskoj.

„Vjerujemo da će institucije Republike Srpske da procesuiraju odgovorne za ovaj kriminal. Duboko vjerujemo da „Alumina“ neće doći u poziciju da bilo šta plati za nezakonitosti litvanskih firmi i njihovih državljana, jer bi to značilo da se krivična djela legalizuju odlukama stranih sudova, a sve na štetu interesa Republike Srpske“, zaključio je Matić.

Postupak po žalbi “Alumine” pred Apelacionim sudom u Litvaniji mogao bi da traje od šest do 12 mjeseci.