Biznis 07.11.2016.

Matične ćelije spašavaju živote

ČITANJE: 4 minute

Sve je duža lista bolesti koje se liječe matičnim ćelijama, medicinska istraživanja galopiraju ka novim načinima korištenja ovih dragocjenih ćelija, a Future Health Biobank nudi usluge pohrane i građanima BiH.

Davno su prošla vremena kada se pupčana vrpca bacala kao otpad poslije porođaja – danas je to dokazano bogat izvor matičnih ćelija. Matične ćelije su tzv. početne, one od kojih nastaju sve druge ćelije u našem tijelu. U zavisnosti od potreba, one mogu postati ćelije krvi, srca, kostiju, kože, mišića, mozga, ali i drugih tkiva koja nas čine onim što jesmo. Imaju potencijal samoobnavljanja, množenja i razvijanja u druge tipove stanica – zbog toga su dragocjene.

„Hematopoetske matične ćelije iz krvi pupčanika se koriste kao standardna terapija u liječenju krvnih oboljenja“, kaže Lejla Mujanović, dipl.ing. genetike i country manager banke matičnih ćelija Future Health za Bosnu i Hercegovinu, te kaže kako bi matične ćelije uskoro mogle postati osnova za liječenje bolesti poput Parkinsonove, dijabetesa, srčanih zatajenja i bolesti, te cerebralne paralize i mnogih drugih hroničnih oboljenja. Prvo korištenje ovih ćelija u procesu transplantacije uspješno je odrađeno 1988. godine dječaku koji je bolovao od Fankonijeve anemije. Stoga bi pohranjivanje matičnih ćelija za buduću upotrebu mogla biti jedna od najboljih odluka kada je riječ o prevenciji bolesti.

„Matične ćelije će u potpunosti odgovarati osobi od koje su uzete“, kaže Mujanović, te pojašnjava da braća ili sestre mogu imati koristi od istog uzorka jer postoje odlične šanse za podudarnost. Krv iz pupčane vrpce kao izvor matičnih ćelija koristi se za tretmane za 85 krvnih oboljenja, uključujući leukemije i anemije. „Mezenhimalne matične ćelije koje se nalaze u tkivu pupčane vrpce daju vrlo obećavajuće rezultate na polju ćelijske terapije i regeneracije tkiva“, kaže Lejla. U svijetu je trenutno u toku preko 300 kliničkih ispitivanja vezanih za mezenhimalne matične ćelije, za terapije teških oboljenja uključujući cerebralnu paralizu, dijabetes, srčane bolesti, ozljede kičmene moždine, Kronovu bolest, cirozu jetre, artritis i mnoge druge bolesti. Smatra se da bi matične ćelije bi u budućnosti mogle liječiti niz bolesti za koje trenutno nema lijeka, niti efektivnih tretmana, a svaki treći čovjek će imati koristi od regenerativne medicine tokom životnog vijeka.

mlijecni-zubi

Za sve one koji su propustili priliku da pohrane matične ćelije pri porodu, Future Health je  jedna od prvih komapnija koje su ponudile klijentima uslugu pohrane ćelija dentalne pulpe. „Iako kažemo da je porod jedinstvena prilika za uzimanje matičnih ćelija, postoji šansa za osiguravanje zdravije budućnosti vaše porodice. U zubnoj pulpi mliječnih, ali i zdravih zuba odraslih postoje ćelije koje imaju sposobnost diferencijacije i samoobnavljanja što im daje veliki regenerativni potencijal. Future Health je prvi započeo sa pohranjivanjem ćelija zubne pulpe u BiH“, kaže Mujanović.

Prikupljanje matičnih ćelija ne ometa porođaj

Uzimanje matičnih ćelija ni na koji način ne ometa porođaj, jer se ova procedura dešava netom poslije rođenja bebe. Nakon što se presječe pupčanik, medicinsko osoblje iz pupčanika vadi dragocjenu krv i smješta uzorak u specijalnu kutiju za matične ćelije. Nakon prikupljanja uzorka krvi, uzima se dio tkiva pupčanika i također se šalje na pohranu. Matične ćelije iz pupčanika su najlakše dostupan izvor matičnih ćelija, za razliku od uzimanja matičnih ćelija iz koštane srži, koje se prikupljaju na izuzetno bolnom i invazivnom metodom. Matične ćelije uzete iz pupčane vrpce su stare tek devet mjeseci, često se dijele brže i sposobnije su za život nego što je to slučaj kod odraslih matičnih ćelija. Dakle, potpuno su zaštićene od spoljnih uticaja i starenja, a imaju mogućnost da prerastu u 220 tipova ćelija u našem tijelu. Zato su tako jedinstvene i dragocjene.

Uzorci se u najbržem mogućem vremenu mogu dostaviti iz banke za pohranu do transplatacijskog centra gdje se obično i rade liječenja toga tipa. Future Health Biobank jedna je od banaka koje posluju na području naše države, što znači da je pohranjivanje matičnih ćelija dostupno i građanima Bosne i Hercegovine.

O Future Healthu

Print

Najranije početke Future Health Biobank, prije 17 godina, pratile su tri godine intenzivnih istraživanja na polju matičnih ćelija, a zvanično su počeli sa radom 2002. godine sa sjedištem u Nottinghamu; srcu Velike Britanije.

Future Health banka matičnih ćelija trenutno djeluje u 75 zemalja a pohranili su preko 115 000 uzoraka. Duži niz godina budući roditelji iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost pohraniti matične ćelije u Future Health Biobank koji pohranjuje uzorke u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Za sve roditelje koji su propustili priliku da pohrane matične ćelije pri porodu, Future Health nudi mogućnost pohrane ćelija dentalne pulpe. Potpuno su akreditovani, što znači da su uzorci klijenata Future Healtha prihvaćeni u svim transplantacionim centrima u svijetu. Usluga pohrane matičnih ćelija je dostupna na 20, 25 i 30 godina, a Future Health omogućava besplatan transport uzorka u slučaju potrebe za transplantacijom i finansijsku pomoć u iznosu do 20 000 eura.