Vijesti 24.02.2017.

Maturanti Gimnazije darovali 102 doze krvi

ČITANJE: 2 minute

Maturanti Gimnazije dali su 102 doze krvi juče u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS i na taj način otvorili proljećnu humanitarnu akciju među učenicima banjalučkih srednjih škola.

Želju da dobrovoljno daruje tečnost koja život znači pokazalo je čak 170 gimnazijalaca ali svi prijavljeni nisu mogli dati krv jer nisu ispunjavali medicinske uslove.

– Prezadovoljni smo odzivom. Gimnazija je postavila visoko ljestvicu na otvaranju proljećnog ciklusa dobrovoljnog davanja krvi učenika banjalučkih srednjih škola. Akcije sa srednjoškolcima su među najvažnijima. Dva puta godišnje ih organizujemo u saradnji sa Crvenim krstom i svaki put se prijavi veliki broj đaka. Na ovaj način se popunjavaju zalihe a i učenici imaju priliku da pokažu svoju humanost. Zahvaljujemo ovim mladim ljudima – rekla je direktorica Zavoda, Gordana Guzijan.

Profesorica u Gimnaziji Tatjana Rogić istakla je da su njeni učenici poznati po humanosti i da je ponosna na njih.

– Zadovoljstvo je vidjeti naše učenike kako se u velikom broju odazivaju humanitarnim akcijama. Nadam se da će i nakon završetka srednje škole nastaviti da pokazuju ovu vrstu zrelosti i humanosti – kazala je Rogićeva.

Gimnazijalci su bili srećni što im se pružila prilika da nekome pomognu.

– Prošli put kad je organizovana akcija nisam bila punoljetna i bilo mi je žao što nisam mogla da darujem krv. Sad kad mi se pružila prilika da učestvujem, vrlo rado sam se odazvala. Moj otac je dobrovoljni davalac krvi tako da slijedim njegov primjer – kazala je učenica Dajana Zubić.

I među maturantima, koji su skoro postali punoljetni, bilo je višestrukih davalaca.

– Ovo je drugi put da dajem krv i jako se lijepo osjećam jer znam da ću nekome pomoći, zajedno sa svojim drugarima. Poručila bih svima koji su u prilici da daju krv da to urade, jer tako kratko traje, a nekome puno znači – istakla je učenica Ivana Vuković.

Prošle godine u proljećnoj akciji darivanja krvi srednjoškolaca prikupljeno je 326, a u jesenjoj 400 doza krvi.

Srednje škole

U proljećnoj akciji darovanja krvi učestvovaće 11 banjalučkih srednjih škola.

– To su Gimnazija, Medicinska, Tehnička, Tehnološka, Ekonomska, Poljoprivredna, Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička, Građevinske, Elektrotehnička, Škola učenika u privredi i Srednjoškolski centar “Ljubiša Mladenović” – rekli u Zavodu za transfuzijsku medicinu.

(glassrpske.com)