Vijesti 26.04.2017.

Maturanti, nemojte sjedati pijani za volan, odaberite bezbjedan put kući!

ČITANJE: 1 minuta

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društva (AMD) učestvovaće u realizaciji kampanje “Odaberite bezbjedan put kući sa žurke!” koja počinje danas u 12 časova okupljanjem maturanata u parku “Petar Kočić” u centru Banjaluke i predstavljenjem njihovih poruka u kojima pozivaju svoje vršnjake iz cijele Republike Srpske da ne sjedaju pijani za volan poslije mature.

Kampanja će trajati do 31. maja i zajedno se sprovodi sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) RS, Ministarstvom prosvjete i kulture RS, Ministarstvom porodice, omladine i sporta, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike RS i lokalnim zajednicama.

Na osnovu podataka MUP-a RS, u Republici Srpskoj u toku 2016. godine dogodilo se 2.439 saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica. U tim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 130 lica, 703 je zadobilo teške tjelesne povrede, a 2878 lakše tjelesne povrede.

U ovim saobraćajnim nezgodama u starosnoj grupi od 18 do 21 godine poginulo je 13 lica, 64 lica je zadobilo teške tjelesne povrede, a 270 lakše tjelesne povrede.

U toku ove godine, ovom kampanjom prvenstveno se skreće pažnja mladim vozačima, maturantima, koji proslavljaju maturu, a sa zabave se kući vraćaju upravljajući vozilom pod uticajem alkohola. Njima će biti skrenuta pažnju o štetnom uticaju alkohola na psihofizičke sposobnosti, o riziku i mogućim posljedicama vožnje pod uticajem alkohola.

Provođenjem ove preventivne aktivnosti očekuje se smanjenje učešća mladih vozača pod uticajem alkohola u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama, naročito u periodu matura u toku mjeseca maja, saopšteno je iz AMS RS.

(unoportal.net)