Vijesti 13.10.2016.

Mavija: Rade centralni registar slijepih i slabovidih

ČITANJE: 2 minute

RS nema tačne podatke o broju slijepih i slabovidih lica, rekla je danas Milka Mavija, načelnik Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, te najavila da će biti urađen centralni nacionalni registar koji će omogućiti uvid u egzaktan broj oboljelih.

Cilj stručnog skupa, koji je danas održan u Banjaluci, posvećen je prevenciji slabovidosti uzrokovane retinalnim vaskularnim oboljenjima.

“Kod djece predškolskog uzrasta ne rade se adekvatni pregledi. Nerijetko se dešava da djeca sa šest ili sedam godina dođu na prvi pregled s upisom u školu, kada se već malo šta može uraditi”, upozorava Mavija, dodajući da su katarakta, glaukom, dijabetička reginopatija  neka od 80 odsto oboljenja koja su izlječiva ako se na vrijeme prepoznaju i adekvatno liječe.

Rajko Srdić, predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od retinalnih vaskularnih oboljenja, potvrđuje da je prevencija veoma važna, kao i zdravstvena zaštita, jer bi u suprotnom ovi pacijenti bili potpuno slijepi.

Prema riječima Dragana Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, iako sve češće dolazi do oftalmoloških oboljevanja, zdravstveni sistem pruža adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Imamo dobro edukovan kadar i kvalitetnu opremu, a uz pomoć regionalnih bolnica uspijevamo se nositi s ovim problemom”, istakao je ministar.

Mirko Stanetić, generalni direktor UKC RS, kaže da Klinika za očne bolesti ima impresivne rezultate, kao i da je veliki broj pacijenata koji se liječe.

“Namjera nam je da svaki pacijent u RS dobije što kvalitetniju oftalmološku uslugu”, poručio je Stanetić.

A izložba “Etnologija na vrhovima prstiju” juče je otvorena u Tuzli za slijepe i slabovide osobe, koju je zajednički organizovao Muzej istočne Bosne i Udruženje građana oštećenog vida u povodu 15. oktobra  Međunarodnog dana bijelog štapa.

“Ovakve izložbe su rijetke. Slijepe i slabovide osobe imaju ograničen pristup kulturi. Muzejske eksponate nam ne dopuštaju dodirivati kako ih ne bismo oštetili. Ovo je pozitivan primjer”, kazala je Tifa Tučić iz Tuzle.

(Nezavisne)