Politika 26.10.2022.

Mazalica: Budžetski okvir realno ostvariv

ČITANJE: 1 minuta

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je budžetski okvir u Srpskoj u ovoj godini realno ostvariv, s čime je saglasan republički Fiskalni savjet.

“Ova godina je zaista turbulentna, ali je dobro da bude usvojen i drugi rebalans budžeta Republike Srpske. I Fiskali savjet Republike Srpske saglasan je s ovim”, rekao je Mazalica u Narodnoj skupštini Srpske tokom rasprave o Prijedlogu drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu od četiri milijarde 510 miliona KM.

On kaže da je bitno da Republika Srpska očuva stabilnost i da je djelovanje Centralne izborne komisije BiH gore od elementarnih nepogoda, jer je ugrozilo izbor predsjedinika Republike Srpske.

“Potrebno je obezbijediti sredstva za dalji rast privrede, što je generator razvoja i budžetske stabilnosti. Prijedlog drugog rebalansa budžeta je dobar i balansovan”, smatra Mazalica.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić tvrdi da je rebalans budžeta Srpske loš i da njegovom rastu nije doprinijela Vlada.

“Nisam saglasan da je inflacija uvezena u Srpsku, a postavljam pitanje šta se promijenilo u strukturi proizvodnje peleta za domaćinstva. Ništa nije urađeno u zaustavljanju inflacije, a primjer su i akcize na naftu i naftne derivate koje su iste, a morale su biti suspendovane”, rekao je Stanić.

Primjedbe na rebalans budžeta imala je i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Jelena Trivić koja je pitala zašto je 132 miliona KM predviđeno za vraćanje kamata za zaduženja.