Politika 18.01.2022.

Mazalica: Pojedini političari SDS-a i PDP-a produžena ruka SDA i stranih ambasada

ČITANJE: 4 minute

Kao što ni sva šminka ovog svijeta neće pomoći da od PDP-a dobijete patriotsku stranku, tako ni od visokog predstavnika nećete dobiti povlačenje nekog zakona ili rad u korist Republike Srpske, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

– Da li je lažno srbovanje o kojem govori Jelena Trivić ono, kad smo glasali da ne priznajemo imenovanje nijednog visokog predstavnika, a ona pobjegla sa tog glasanja? Da li su lažno srbovali Kina i Rusija kad nisu dali potvrdu tom imenovanju u Savjetu bezbjednosti UN? Ili je lažno srbovanje Trivićeve njeno “političko udaranje” po Bakiru Izetbegoviću, ali na način da izjednačava njega i Milorada Dodika, iako je Bakir taj koji napada preko Ustavnog suda na Dan Republike, na naše zemljište i šume, koji lobira da Incko donese zakon, blokira naše projekte, koji za Srbe govori da su loš narod i koji prijeti ratom. Ako Trivićeva misli tako biti „nepopustljiva i nacionalno osviještena“, onda je molim da to ne radi, jer njene relativizacije su vuk u jagnjećoj koži – istakao je Mazalica.

On je upitao da li su nepopustljivi i nacionalno osviješteni oni, koji su posljednjih desetak godina učestvovali u prenosu nadležnosti, u donošenju štetnih odluka po Republiku Srpsku i onih kojima se smanjivao kapacitet Republike Srpske da ravnopravno učestvuje u donošenju odluka na nivou BiH?

– Da li su nepopustljivi i nacionalno osviješteni oni, koji su izbjegavali glasanje i učestvovanje u procesima po ključnim pitanjima kojima se Republika Srpska politički pozicionirala u okviru BiH, od mehanizma koordinacije, provođenja presude u slučaju „Sejdić-Finci“, osporavanju imenovanja novog visokog predstavnika, odbijanju da se vrate povelje dodijeljene ljudima zaslužnim za stvaranje Republike Srpske, uskraćivanju podrške vetu srpskog člana Predsjedništva i drugim podrivanjima snage srpskog glasa u Sarajevu, pa do negativnog stava o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj – upitao je Mazalica.

Da li su, nastavlja Mazalica, nepopustljivi i nacionalno osviješteni oni, koji su učestvovali u preuzimanju i uzurpaciji institucija BiH od strane SDA i njenih satelita?

– Zbog svega toga imamo razloga da vjerujemo da su pojedini političari SDS-a i PDP-a koji imaju ključnu ulogu u kreiranju njihovih politika produžena ruka SDA i stranih ambasada koji rade u koordinaciji s njima na razaranju suvereniteta i moći Republike Srpske. Mene ne zanima šta Trivićeva kaže o Bakiru, kad znam da za svako njeno glasanje ona od Bakira dobija pohvalu i aplauz. Jer isti taj Bakir takođe čeka priznanje turiste Kristijana Šmita za visokog predstavnika za koje se zalaže Trivićeva, bez obzira što ona drhti pred, kako kaže ‘moćnim zemljama svijeta’ koje stoje iza Šmita – rekao je Mazalica upitan da prokomentariše izjavu Trivićeve da, prema njenom mišljenju, treba razgovarati sa Šmitom.

Mazalica je ocijenio da Trivićeva ne razumije, poraženi smo onda kad prihvatimo okupaciju.

– Nema pravnog osnova za imenovanje i postupanje Šmita kao visokog predstavnika, a njegovo okupatorsko ponašanje i prijetnje ne mogu biti mjerna jedinica za njegov legalan i legitiman status. Nijedan naš čovjek nije slobodan, ako nije slobodna Republika Srpska, pa ni Trivićeva. Ona danas, nažalost, preuzima retoriku zapadnih ambasada i visokog predstavnika i nema rečenice u kojoj ne spomene kriminal i korupciju, pa se zbog toga i protivi vraćanju nadležnosti u oblasti pravosuđa – pojasnio je Mazalica.

On je naveo da niko ne kaže da nema kriminala i korupcije, ali naivni su oni koji misle da stranci nekoga ruše zbog toga.

– Isti su godinama održavali na vlasti Milovu mafijašku hobotnicu. Korupcije ima, ali prihvatiti sudove koje kontroliše okupator, znači prihvatiti okupaciju. Jer danas okupator kazni zbog korupcije, sutra će zbog političkog stava. Možda će kazniti i istu tu Trivićevu. Kao što će isti Šmit donijeti deset drugih štetnih zakona, ako Trivićeva s njim sjedne i da mu legitimitet. Šmit neće povući svoj zakon kao što ona misli, a i ako ga povuče, sutra će donijeti još gori, ali tad će biti kasno – konstatovao je Mazalica.

(Srna/ N.S)