Politika 28.02.2021.

Mazalica poručio da je referendum 1. marta bio nelegalan i neligitiman

ČITANJE: 1 minuta

Član Glavnog odbora SNSD Srđan Mazalica izjavio je da je referendum o nezavisnosti BiH 1. marta 1992. godine bio nelegalan i nelegitiman.

On je poručio da potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića treba pitati zašto niko ne postavlja pitanje odgovornosti njegove stranke za organizaciju tog nelegalnog referenduma koji je bio povod za rat.

– Na sarajevskoj N1 osvanuo je tekst u kojem su priznali da se na referendumu 1. marta skoro dvije trećine građana izjasnilo za nezavisnost i da je taj referendum bio nelegalan i nelegitiman i direktan povod za rat i sva dešavanja koja su usljedila poslije toga – rekao je Mazalica Srni.

On je podsjetio i na mirnovni plan Žozea Kutiljera koji su potpisali Radovan Karadžić i Mate Boban, kojeg je Alija Izetbegović odbio, te da sada niko ne postavlja pitanje istorijske odgovornosti za to, kao i za organizaciju nelegalnog referenduma.

– Tu referendumsku odluku kojoj je nedostajao demokratski kapacitet su sproveli u djelo i izazvali ratne skuobe, razaranja i sve one negativne posljedice koje se i danas osjećaju. Bilo bi mu (Salkiću) pametnije da ćuti i da ne spominje nikakva slavlja 1. marta, jer je to najtragičniji datum u novijoj istoriji BiH – naglasio je Mazalica.

On je dodao da zbog toga 1. mart treba posmatrati kao tragičan datum jer ono što je uslijedilo iza njega nije donijelo ništa dobro.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je prisustvujući u Banjaluci obilježavanju 1. marta rekao da se ovaj praznik treba obilježavati u svakom gradu, te pozvao na novi pristup i promjene u budućnosti koje će omogućiti opstanak i dodatni povratak Bošnjaka za koje je rekao da su “diskriminisani u Srpskoj”.

(Srna/A.M.)

Oznake: Srđan Mazalica