Politika 29.07.2020.

MAZALICA: Srpski član Predsjedništva svaki put treba da uloži veto kad je preglasan

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva iz Republike Srpske svaki put treba da uloži veto kad je preglasan, jer u ovom slučaju iz priloženih materijala je očigledno da su usvojene odluke i dokumenti u suprotnosti sa stavovima institucija Srpske ili one nisu uopšte bile uključene u njihovo donošenje, u skladu sa ustavnom podjelom nadležnosti, prokomentarisao je narodni poslanik Srđan Mazalica (SNSD).

Objašnjava da je riječ o pitanjima iz oblasti obrazovanja i bezbjednosti, o kojima nadležna ministarstva entiteta imaju suprotstavljena mišljenja.

“Mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom većinom poništi neku odluku Predsjedništva BiH najbolji je dokaz da državnu zajednicu BiH čine entiteti, a ne da je BiH nadređena entitetima. Volio bih kad bi i opozicione stranke to shvatale, pa prešle preko svojih animoziteta prema Miloradu Dodiku i podržali ga iz prostog razloga jer je preglasan”, rekao je Mazalica za Srpskainfo.

Dodaje da Mladen Ivanić nije dolazio u skupštinu Srpske jer mu je kolega iz hrvatskog naroda bio opoziciji omraženi Dragan Čović, koji je u pravilu glasao identično kao Ivanić, ali da je sada umjesto njega Komšić, koji glasa identično kao Džaferović, pa je nastala promjena koja mora dobiti adekvatan odgovor iz Republike Srpske.

Mazalica smatra da se na ovaj način uvodi praksa da se za sva pitanja, o kojima se ne mogu usaglasiti nadležna entitetska i kantonalna ministarstva, nalazi osnov da se stave na dnevni red Predsjedništva BiH, jer je član Predsjedništva iz Republike Srpske u manjini.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmotriti odluke koje je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio izuzetno štetim po vitalne interese Srpske.

(N.S / Banjaluka.net)