Sport 10.12.2016.

Medalja ostala neostvaren san

ČITANJE: 2 minute

Kajakaški savez Republike Srpske kao kandidata za 62. Izbor “Glasa Srpske” predložio je člana Kajak-kanu kluba Vrbas iz Banjaluke Darka Savića, koji će tako imati priliku da se peti put nađe među deset najboljih sportista.

Ovaj 26-godišnjak u izboru za 2010. bio je sedmi, dvije godine kasnije pripalo mu je treće mjesto, 2013. osmo, a prošle godine bio je peti.

– Iza mene je još jedna veoma uspješna godina, a da će tako biti najavio sam već u Skoplju početkom aprila kada sam na Evrokupu u prvoj trci bio najbolji, a samo dva dana kasnije na istom mjestu na takmičenju “Ikas 2016” osvojio sam četvrtu poziciju. Krajem istog mjeseca sam u Banjaluci na Otvorenom prvenstvu BiH bio najbolji u spustu i sprintu, a možda je i najveći uspjeh u sezoni bilo finale Evrokupa u njemačkom Augzburgu, gdje sam u sprintu bio bez premca – naglasio je Savić.

Uslijedilo je osvajanje drugog mjesta u Zagrebu na Međunarodnoj regati “Matija Ljubek”, a poslije toga i najveće razočarenje ove sezone.

– Banjaluka je u junu bila domaćin Svjetskog prvenstva i imao sam stvarno velike ambicije u sprintu, pogotovo što se trka vozi na “mojoj stazi” na Vrbasu. Ušao sam u finale, odlično krenuo, ali sam se onda prevrnuo, sekunde su otišle u nepovrat i na kraju sam bio petnaesti. I to je ogroman uspjeh, ali prava je šteta što sam kiksao, jer bih sigurno bio među pet-šest najboljih. Poslije toga uslijedili su uspjesi na prvenstvu BiH na mirnim vodama i šampionatu BiH u slalomu na divljim vodama – istakao je Savić.

O akciji “Glasa Srpske” ima samo riječi hvale.

– Sama činjenica da nešto traje 62 godine govori dovoljno, a za svakog sportistu je san da se nađe među odabranima. “Glasu Srpske” treba da odamo izuzetno priznanje, jer kroz ovu manifestaciju promoviše i male sportove o kojima se veoma rijetko piše – dodao je Savić.

Ujedinio titule

Za Darka Savića godina na izmaku ostaće upamćena po tome što je postao prvi u istoriji kajaka u BiH, koji je u jednoj sezoni objedinio titule prvaka u sve tri discipline ovog sporta. Postao je šampion u slalomu, spust sprintu i na mirnim vodama.

(Glas Srpske)