Vijesti 17.05.2016.

Medicinari ogorčeni: Najavili žalbu Vrhovnom sudu!

ČITANJE: 2 minute
medicinari
Predstavnici Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske ogorčeni su zbog činjenice da je Odbor Narodne skupštine Srpske za zdravstvo, rad i socijalnu politiku odbio prijedlog građanske inicijative Unije za usvajanje novih zakona u oblasti zdravstva, te najavili podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.

Članovi Unije tvrde da su prisutni članovi Odbora glasali protiv inicijative po naredbi resornog ministra Dragana Bogdanića, ali smatraju i da su odsutni članovi izostali sa sjednice po naredbi, ne precizirajući čijoj.

Napominjući da ovu inicijativu čini 16.931 potpis građana, predsjednik Unije Miodrag Femić rekao je da njenim odbijanjem Vlada Srpske “ne želi bolji zdravstveni sistem”.

Potpredsjednik Unije Željko Šukalo rekao je da su glasanjem protiv ove inicijative članovi Odbora protiv uređenja zdravstvenog sitema, iako je u Srpskoj sada najviše doktora kao narodnih poslanika, a zdravstvo je najneuređenije.

Potpredsjednik Unije Ranko Palačković poručio je građanima da na izbornim listama ne glasaju za doktore, jer ništa ne rade na poboljšanju zdravstvenog sistema u Srpskoj.

On je izrazio žaljenje što zakon o pravima pacijenata, koji je predviđen ovom inicijativom, nije donesen i što jedino Srpska nema taj zakon, koji imaju sve zemlje u regionu, kao i Federacija BiH.

Koordinator pravnog tima Unije Darko Marjanović smatra da je Odbor trebao da primi k znanju ovu inicijativu i da je uputi u skupštinsku raspravu, te da nije ispoštovan zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

“Zakon predviđa da o inicijativi mora da odluči nadležan organ kojem je inicijativa upućenja, a u našem slučaju inicijativa je išla prema Narodnoj skupštini i ovo je trebala biti tema plenarne sjednice”, istakao je Marjanović.

Građanska inicijativa odnosila se na donošenje sedam zakona – o zaštiti prava pacijenata, o zdravstvenoj zaštiti, o djelatnosti doktora medicine, o djelatnosti medicinskih sestara, tehničara i babica, o fizioterapeutskoj djelatnosti, o ostalim djelatnostima u zdravstvu, o sistemu kvaliteta zdravstvenih usluga, o prestanku primjene zakona o platama zaposlenih lica u javnim zdravstvenim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske.

(Agencije)