Vijesti 15.02.2016.

Medicinari pokrenuli peticiju za reformu zdravstvenog sistema

ČITANJE: 2 minute
medicinari
Članovi Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske pokrenuli su danas peticiju radi reforme zdravstvenog sistema u Srpskoj, saopštio je predsjednik Upravnog odbora Unije Miodrag Femić.

Femić je rekao da je potpisivanje peticije organizovano u cijeloj Srpskoj od 15. do 21. februara, te da je potrebno najmanje 3.000 potpisa građana da bi ova inicijativa bila upućena na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da se peticijom predlaže da Narodna skupština Republike Srpske donese zaključak kojim se zadužuje Vlada Srpske da u roku od 90 dana pripremi tekst nacrta novih zakona kojima će se provesti hitne reforme zdravstvenog zakonodavstva u Republici Srpskoj.

Femić je naveo da se prijedlogom građanske inicijative zahtijeva donošenje zakona o zaštiti prava pacijenata, zakona o zdravstvenoj zaštiti, zakona o doktorskoj djelatnosti, te zakona o djelatnosti medicinskih sestara, tehničara i babica.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa zahtijeva i donošenje zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti, zakona o ostalim djelatnostima u zdravstvu, zakona o sistemu kvaliteta zdravstvenih usluga, te zakona o prestanku primjene zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Potpredsjednik Unije Ranko Palačković smatra da su u zdravstvenom sistemu Republike Srpske potrebna sistemska rješenja, ističući da je posebno važno donošenje zakona o zaštiti prava pacijenata koji treba da uredi prava i obaveze, te odnose između pacijenata i zdravstvenih radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske Željko Šukalo smatra da je u Republici Srpskoj neophodno donošenje seta novih zakona iz oblasti zdravstva po ugledu na zemlje u okruženju.

Peticiju su podržali i predstavnici Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Banjaluke, Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Banjaluka i Udruženja pacijenata oboljelih od reumatskog artritisa.

(Atv)