Vijesti 10.03.2016.

Medicinari u Narodnu skupštinu predali 17 hiljada prikupljenih potpisa

ČITANJE: 2 minute
peticija-medicinari1
Rukovodstvo Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske predalo je u Narodnu skupštinu peticiju sa 17 hiljada prikupljenih potpisa.

Traže da poslanici izglasaju zaključak kojim bi zadužili Vladu da u roku od devedeset dana pripremi tekstove nacrta osam novih zakona uz pomoć kojih se, tvrde, trebaju provesti hitne reforme zdravstvenog zakonodavstva u Srpskoj.

U slučaju da ne prođe njihova inicijativa spremni su kažu na sve vrste pritisaka.

– Ovo je izborna godina. Neka dobro razmisle da li će da dobiju ili neće da dobiju glasove. Mi ćemo pozvati kolege članove i njihove porodice da ne daju podršku onima koji ne uvažavaju nas. Ne bude li to biće generalni štrajk- rekao je Miodrag Femić,predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite ne podržava poteze Unije. Kažu da su svoje prijedloge već uvrstili u plan rada Narodne skupštine za 2016. godinu. Tvrde da granski sindikat jedini ima zakonsko pravo da pregovara sa ministarstvom, te da su već počeli izradu granskih kolektivnih ugovora.

– On je protivnik, jer ne želi sa nama da sjedne i razgovara. Oni su uvijek gledali samo sebe, sjedali sa ministrom mešetarili, sve što su potpisali na našu je štetu- naveo je Femić.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite ne priznaje Uniju sindikata kao kredibilnu odnosno reprezentativnu organizaciju. Novim Zakonom o radu organizacije koje mogu da prikupe 5 odsto članstva u ovom slučaju zdravstvenih radnika, dobijaju status ravnopravnog pregovarača.

– To radnici sami odlučuju i pripadaju onom sindikatu za koji znaju da štiti interese radnika. Najbolje to pokazuje broj članstva da radnici nama vjeruju- kaže Milenko Granulić, predsjednik Granskog sindikata zdravstvenih radnika.

U Uniji mašu presudom banjalučkog Okružnog suda prema kojoj im je priznat status reprezentativnog sindikata. I jedni i drugi tvrde da je položaj zdravstvenih radnika i pacijenata jedini motiv zašto sve rade.

Oni za koje tvrde da se za njih bore, preostaje samo da se nadaju da u toj silnoj međusindikalnoj borbi najviše ne stradaju upravo radnici i pacijenti.

(Atv)