Vijesti 12.05.2016.

Medicinske sestre proslavile svoje dan

ČITANJE: 1 minuta
medicinske sestre

Verica Dragojević, glavna sestra Klinike za neurologiju UKC RS, bijeli mantil nosi već 24 godine. Iako je prošle godine, oko 1700 sestara i tehničara napustilo BiH, Verica ne razmišlja o odlasku. Voli svoj posao i ponovo bi birala bijeli mantil.

“Cijeli naš radni dan, cijeli naš radni vijek je sa našim pacijentima. Lakšim, težim, zavisi ko gdje radi. Cijeli taj radni vijek se trudimo da pružimo maksimu koji možemo i koji znamo”, rekla je glavna sestra Klinike za neurologiju UKC RS Verica Dragojević.

U Strukovnom sindikatu sestara i tehničara, zabrinuti su zbog statusa i položaja u koji su dovedeni. Kažu, nikada nije bilo teže biti medicinska sestra. Oni kojima se ukaže prilika, odlaze trbuhom za kruhom. Samo sa UKC RS, prošle godine otišlo je 70-tak tehničara.

“Jedan medicinska sestra koja radi na jednom odjeljenju da ne kažem polintenzivne, intenzivne njege, njena plata kao smjenske medicinske se kreće oko 400 eura, sa svim dodacima. U to su uračunati i regres i topli obrok i sve ono što ima. Ta plata je malete ne ispod 300 eura”, rekao je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ranko Palačković.

Zbog veće plate, boljeg statusa, dobrih uslova rada, negdje u Evropi, nekoliko destina medicinskih sestara i ove godine spakovaće kofere i otići. To je, ujedno, i glavna poruka sa Međunarodnog dana sestrinstva.

(Atv)