Biznis 21.01.2022.

Mediji: „Grčićev čovjek“ novi kandidat za direktora EPS-a

ČITANJE: 3 minute

Iako je dosad jedini kandidat za funkciju v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, o kome je razmišljala Vlada Srbije, bio Miroslav Tomašević u međuvremenu se kao opcija koja bi na čelu preduzeća zamenila Milorada Grčića pojavilo i ime Vladimira Markovića, izvršnog direktora za razvoj strateških projekata.

Njegovu moguću kandidaturu pozdravio je i pomoćnik ministra za enregetiku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac.

“Vladimir Marković, garancija dosadašnje i buduće bratske saradnje, vizije i želje da se Elektroprivrede Srbije i Srpske razvijaju u punom kapacitetu! Istorijski projekti na Drini, a biće ih još. Puna podrška”, napisao je Baštinac na svom Tviter profilu.

Kako Danas saznaje Vladimir Marković je faktički bio Grčićev zamenik u preduzeću i zbog toga ima njegovu ali i podršku uticajnog biznismena člana Srpske napredne stranke zainteresovanog za kadriranje u elektroenergetskom sektoru Srbije.

– Vladimir Marković je Grčićev čovek. Ako bi on bio izabran na mesto direktora to bi bilo loše za interese preduzeća jer bi se nastavilo sa nakaradnom politikom iz perioda Grčića koja je dovela do kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje. Ne može se reći da Marković nije školovan i da ne vodi dobro sektor u preduzeću kojim se bavi. Međutim, on nema apsolutno nijednu kvalifikaciju niti potencijal da bi mogao da obavlja tako važan posao kao što je pozicija direktora Elektroprivrede Srbije. Ako se Vlada odluči za njega to će biti katastrofalno rešenje – navodi sagovornik Danasa u Elektroprivredi Srbije koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima Marković je „na liniji Srpske napredne stranke“ te je to razlog zbog koga se razmišlja o njemu.

– Njegov izbor bi odgovarao u potpunosti Grčiću koji bi zadržao uticaj u preduzeću i elektroenergetskom sektoru. Takođe, podršku mu daje jedan veoma bogat i što je najvažnije uticajan član SNS. Taj biznismen ima veoma dobre veze u najužem rukovodstvu stranke i naravno blizak je predsedniku Srbije. Dakle, moglo bi se reči da uticajan lobi u SNS promoviše Markovića kao kandidata – objašnjava naš sagovornik.

Među zaposlenima u Elektroprivredi Srbije se priča da Markovića podržava i Sindikat radnika EPS-a, čije je rukovodstvo uživalo podršku Grčića dok je on bio na čelu tog preduzeća. Navodno je rukovodstvo tog sindikata uputilo dopis premijerki Srbije Ani Brnabić u kome je predložilo da novi v.d. direktora EPS-a bude Vladimir Marković.

Međutim, u Sindikatu radnika EPS-a za Danas kategorično demantuju tako nešto.

– To nije tačno. Sindikat radnika EPS-a nije poslao dopis premijerki u kome traži da Vladimir Marković bude izabran za v.d. direktora preduzeća. Nije to posao sindikata – saznaje Danas od nadležnih u Sindikatu radnika Elektroprivrede Srbije.

Dok se ime Markovića nije pojavilo među onima za koje se spekuliše da mogu da se nađu na funkciji v.d. direktora EPS-a jedini kandidat za tu poziciju, prema informacijama iz preduzeća, bio je Miroslav Tomašević, aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije. Zaposleni tvrde da je reč je o dobrom inženjeru koji se razume u svoj posao, dugo je već u preduzeću i ima sve kvalifikacije da se nađe na toj poziciji.

Spekulacije da se rukovodstvo Srpske napredne stranke premišlja koje bi rešenje na funkciji v.d. direktora EPS-a bilo najbolje i da se ipak nakon početne orijentacije da to bude Tomašević u igri sada nalaze i drugi kandidati, potvrđuje i činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da će prvi čovek Elektroprivrede Srbije biti izabran zaključno sa 14. januarom ali se to ipak nije desilo.

(E.M)