Vijesti 04.10.2015.

Mediji iz regiona o Banjaluci: Ko jednom dođe – uvijek se vraća!

ČITANJE: 2 minute
Banjaluka Gospodska

Pored grada koji je izuzetno lijep, čist i uređen, zanimljivo je posjetiti etno-selo Ljubačke doline, ali i izletište na Krupi kod manastira Svetog Ilije.

“Novosti” preporučuju da se početak dana u Banjaluci rezerviše za obilazak Hrama Hrista Spasitelja i Banskog dvora.

10.00

Banjalukom treba prošetati, a prva znamenitost je Saborni hram Hrista Spasitelja, koji je izgrađen na mjestu srušenog u Drugom svjetskom ratu. Pored su Banski dvor, zgrada Gradske uprave, a u istoj ulici nalaze se i Nacionalni muzej (sa izuzetno zanimljivom etnološkom zbirkom) i Muzej savremene umjetnosti.

12.00

Muzej pozorišnih lutaka, jedini u jugoistočnoj Evropi, za djecu je posebna atrakcija. Izloženo je više od dvije stotine lutaka korišćenih u profesionalnim pozorišnim predstavama, a rađenim u radionicama Sofije, Praga, Berlina, Minska, Varšave, Banjaluke i drugih evropskih gradova. Muzej je otvoren svakog dana od 10 do 20 časova. Sa ulaznicom za predstavu, ulaz je slobodan.

13.00

Gospodska ulica je najbolje mjesto za ispijanje kafe i šoping. U ovoj ulici iz 19. vijeka nalazi se niz jednospratnih renesansnih zgrada i onih u stilu secesije.

14.00

Najstariji tragovi Banjaluke nalaze se u neolitskom naselju kod Kastela, na ušću dvije rijeke u samom gradu. Kastel je u prošlosti bio rimsko pa srednjovijekovno vojničko utvrđenje, naročito u vrijeme Ferhat-paše Sokolovića.

15.00

Vrbas je najljepša rijeka u Bosni, a dajak je drveni čamac dugačak četiri metra, sa čeličnim špicem, koji se vozi uz pomoć štapa. Ovim čamcima ranije je prevožena roba s jedne na drugu stranu rijeke i uzvodno i nizvodno, a danas ga koriste turisti. Može da se iznajmi samo čamac, ali je najbolje uživati u plovidbi sa skiperom. Vožnja košta oko 10 evra, a rafting po brzacima u specijalnim čamcima  oko 15 evra.

20.00

Postoji mnogo restorana, ali najvažnije je probati dobar banjalučki ćevap koji se po svemu razlikuje od sarajevskog. Banjalučki ćevap se, prema riječima Ostoje Barašina, sprema od mješavine junećeg, svinjskog i mesa od bika, pa se dijeli u pločice od četiri komada. Sarajevski ćevap sadrži ovčetinu, ali prava tajna je u začinima. Uz banjalučki ćevap pije se “Nektar” pivo koje se sprema po sličnoj recepturi kao i BIP-ovo.

(Novosti)