Vijesti 22.05.2020.

MEDIJI: Lažne vize BiH za hiljade Iračana

ČITANJE: 2 minute

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i užurbano radi na istrazi koja se odnosi na slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Amanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka koji su dolazili u BiH kao navodni turisti, pišu sarajevski mediji.

Današnji sarajevski “Dnevni avaz” podsjeća da je granična policija BiH krajem prošle godine sa Sarajevskog aerodroma vratila 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a koje su, kasnije je utvrđeno, plaćene putem posrednika u Ambasadi BiH u Jordanu po 1.000 evra.

Istragom je navodno do sada utvrđeno da ovo nije bio izolovan niti prvi slučaj.

“Iako se ranije mislilo da ih je 200, sada je utvrđeno da je na hiljade takvih predmeta gdje su Iračani, pod krinkom da su turisti, koristili BiH da bi se domogli Evrope”, piše sarajevski list i dodaje da je riječ o osobama koje su imale ugovorenu rutu dolaska i odsjedanja u jednom sarajevskom hotelu, kao i osobe koje su ih čekale na aerodromu.

U ovu istragu prošle godine uključilo se i Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara koje je odmah po objavljivanju informacije u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana sa sarajevskog aerodroma zatražilo zvaničnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, kao i od Granične policije, a izdat je bio i nalog za upućivanje tima za kontrolu u Ambasadu u Amanu.

“Svi ti podaci sada su upućeni u Tužilaštvo, a u cijeloj priči postoje ozbiljne indicije da su lažne vize izdavali i zaposleni u Ambasadi. Pojedinci su tvrdili da su to sasvim legalne turističke vize, ali je pitanje ko je iz Sarajeva slao dokumente da je riječ o turistima kada se zna da su Iračani građani visokog migracionog rizika”, piše list.

Osim dolazaka Iračana, provjerava se da li je bilo ovakvih slučajeva i u drugim ambasadama i državljanima Maroka, Alžira, Pakistana, Avganistana.

(Avaz)