Vijesti 03.01.2022.

Mediji: Macan u Tužilaštvu KS rekao ko je pucao u policajce

ČITANJE: 2 minute

Aleksandar Macan, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji se predao prije dvije sedmice Tužilaštvu KS, najmanje pet puta, u sedam dana, napuštao je prostrije KPZ Miljacka u Sarajevu, gdje se nalazi u pritvoru, saznaju federalni mediji.

Raspisana međunarodna potjernica

On je uz jake mjere osiguranja više puta boravio u Tužilaštvu, u kojem je 24. decembra prošle godine, nakon predaje, dao iskaz u kojem je rekao da je u policajce pucao Sava Marinković, koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj, a bio je kobne noći na Alipašinom Polju.

Za Marinkovićem je prošle sedmice raspisana međunarodna potjernica. S njima u vozilu je bio i Marko Trifković Žižan, koji se nalazi u pritvoru, odlukom Suda BiH u predmetu “Volan”.

“Macan nije pucao, on je u tom momentu bio u golfu šest kojeg su pokušali da ukradu. Savo je bio biatlonac, prvak Balkana, zato je bio tako precizan i kroz šoferšajbu direktno pogodio vozača u čelo, a kad se nesretni suvozač okrenuo, drugog policajca je pogodio u sljepoočnicu”, ispričao je nedavno advokat Duško Tomić.

No, prema saznanjima “Avaza”, Macan se svaki put po napuštanju KPZ Sarajevo, zadržao više od sedam sati. Ukupno skoro 35 sati bio je odsutan.

Međutim, SIPA, koja vodi istragu, sada provjerava Macanov iskaz. On je rekao da je vozilo uništeno nedaleko od Pala, a da su plastični dijelovi spaljeni, a ostali razbacani po šumi.

Rekonstrukcija događaja

Macan je, kako saznaje Avaz, bio ponovo i na rekonstrukciji događaja na Alipašinom Polju. Osim toga, Macan je s istražiteljima bio i na Palama. Tačnije na lokaciji gdje je vozilo isječeno i uništeno.

Saznaju da je vozilo, koje su koristili osumnjičeni za ubistvo, crni Seat Leon, rastavljeno u dijelove.

Uništena je i puška, iz koje je pucano na Šehovića i Vujinovića. Nije poznato da li je pronađena.

(E.M)