Politika 28.03.2023.

Mediji: Ovo su ministri “osmorke” u Vladi FBiH

ČITANJE: 1 minuta

Iako je najavljeno da bi imena trebalo da dudu poznata u ponedjeljak, nova vladajuća koalicija u FBiH još nije izašla s imenima svih ministara.

Imena će biti poznata danas.

“Avaz” donosi imena dosad poznatih ministara stranaka “osmorke”. Odavno je poznato da će pozicija premijera pripasti predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću, koji se na ovoj poziciji već nalazio u periodu 2011–2015. godina. HDZ BiH će imati šest ministarstava, SDP pet, blok SBiH, NES i PDA četiri, a NiP i Naša stranka po jedno ministarstvo.

NiP-ov ministar biće Adnan Delić, na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

SDP-ov sastav činiće Nerin Dizdar kao ministar za izbjeglice i raseljene osobe, Vojin Mijatović biće imenovan za ministra unutrašnjih poslova FBiH, a Almin Hopovac za ministra obrazovanja. Vedran Lakić biće imenovan za ministra razvoja, preduzetništva i obrta.

Naša stranka za ministricu turizma i zaštite okoliša predložila je Nasihu Pozder.

Stranka za BiH će dobiti Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, a na toj poziciji bi se trebao naći Adis Bubalo.

NES će će preuzeti kontrolu nad Ministarstvom poljoprivrede, a na ovu poziciju će biti imenovan Zuhad Porčić, dok će na čelu Ministarstva trgovine biti Anel Kljako.

Kandidat za ministra u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Hasan Handžić.

HDZ-ovi ministri

Kada je riječ o HDZ-u BiH, prema  informacijama, ova stranka bi, slično kao i sa Savjetom ministara, trebalo da izađe s potpuno novim ministarskim imenima u odnosu na aktuelnu Vladu FBiH. Nezvanično, Čović bi od aktuelnih ministara trebalo da zadrži samo Denisa Lasića kao ministra saobraćaja i komunikacija. U Vladi će opet biti dvije žene.

Oznake: Vlada FBiH