Vijesti 29.01.2021.

Mediji pod političkim i finansijskim pritiskom, potrebno urediti oblast javnog informisanja u BiH

ČITANJE: 2 minute

Potreba donošenja zakona o informisanju, zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima, uređenje onlajn-prostora,  kao i medijsko opismenjavanje javnosti najvažniji su koraci za uređenje oblasti javnog informisanja u BiH, dio je preporuka polaznika Škole za političke studije Savjeta Evrope u BiH predstavljen u dokumentu „Mediji u Bosni i Hercegovini: Sadašnjost i budućnost“.

Dokument „Mediji u Bosni i Hercegovini: sadašnjost i budućnost“ promovisan je početkom januara u Banjaluci, a u njegovoj izradi učestvovali su medijski profesionalci, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamenta FBiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici civilnog sektora u BiH.

Dokument je danas promovisan i u Sarajevu.

“Mediji su skoro u potpunosti postali politički instrument, uglavnom kroz finansiranje. Da bi se zaustavilo urušavanje medija i vratila odgovornost javne riječi, a samim tim i povjerenje u medije neophodno je što prije kroz propise definisati šta je medij, ko je novinar, kakva je uloga blogera i influensera u javnoj sferi i šta je čija odgovornost u sistemu informisanja”, rekla je novinarka i alumnista Škole za političke studije Savjeta Evrope BiH Marija Milić.

Novinar i alumnista Škole Đorđe Vujatović rekao je da je dokument proizvod mnogo šire analize, jer je stanje u medijima jako neuređeno.

“Evidentna je zloupotreba medija, posebno u oblasti političkog izvještavanja. Mediji rade pod velikim političkim i finansijskim pritiskom, ali bi trebalo da shvatimo da je posao medija da budu veza između politike i javnosti, a ne alat za političke sukobe i progon neistomišljenika”, rekao je Vujatović.

Poslanik u parlamentu FBiH i alumnista Adis Arapović ukazao je na apsurd u izboru upravljačkih struktura javnih servisa u BiH, naglasivši da urednike i menadžment javnih servisa ne smiju da biraju političke partije.

Podršku izradi dokumenta dala je i Ambasada Kraljevine Norveške u BiH.

Zamjenica ambasadora Siri Andersen pohvalila je dijalog predstavnika političkih partija i institucija oba entiteta sa predstavnicima medijima unutar ove Škole i izrazila očekivanje da je ovaj dokument samo početak kada je riječ o aktivnostima na izradi medijskog prostora u BiH.

(N.S)