Mediji: Putin zasjenio Obamu u UN

putin-obama

Američki mediji mahom konstatuju da je ruski predsjednik Vladimir Putin ostavio bolji utisak od predsjednika SAD Baraka Obame u Ujedinjenim nacijama.

CNN u tekstu pod naslovom “Da li je Putin upravo zasjenio Obamu” piše da je prvo Putinovo pojavljivanje u Njujorku poslije decenije bacilo Obamu u defanzivu.

“Putin je predložio pobunu protiv globalne dominacije SAD i pokazao namjeru da želi da od SAD preuzme kontrolu nad koalicijom koja se bori protiv Islamske države”, piše CNN.

Kako ističe novinar američke mreže, Putin nije bio jedini državnik koji je “izazvao SAD” na godišnjem sastanku u UN, mjestu koje američki predsjednici obično koriste da vode glavnu riječ.

“Govori predsjednika Kine Sija Đinpinga i iranskog predsjednika Hasana Rohanija na 70. godišnjici UN su natjerali Obamu ne samo da brani zaostavštinu svoje spoljne politike, koju već napadaju republikanci u SAD, već i da brani čitav koncept svjetskog poretka, koji je baziran na 70 godina dugoj nadmoći SAD”, piše CNN.

Ističe se da su i obraćanja predsjednika Kube Raula Kastra i predsjednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija podvukla multipolarne izazove sa kojima se suočava pozicija moći SAD.

“Obama je ponudio čvrsta opravdanja svoje politike… ali je izgledao kao da je u defanzivi u odnosu na tvrdnje kritičara da su njegovi potezi ojačali protivnike SAD”, piše CNN.

Kako se navodi, “najčvršći” izazivač bio je Putin, koji je pokušao da pronađe rupe u američkoj politici u Ukrajini i Siriji, gdje vjeruje da će Obama morati da popusti.

“Putinova poruka u UN je bila jednostavna. Intervencije SAD i njihov unilateralizam su proizveli suprotan efekat na Bliskom istoku i vrijeme je za nešto novo”, piše CNN.

Putin je u oštrom govoru upitao Zapad, a prije svega SAD da li su lideri “svjesni šta su učinili”, zatim su on i Obama jasno iskazali suprotne stavove o situaciji u Siriji, da bi iza zatvorenih vrata proveli više od jednog i po sata.

(B92, Agencije)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.