Mediji: Putin zasjenio Obamu u UN

putin-obama

Američki mediji mahom konstatuju da je ruski predsjednik Vladimir Putin ostavio bolji utisak od predsjednika SAD Baraka Obame u Ujedinjenim nacijama.

CNN u tekstu pod naslovom “Da li je Putin upravo zasjenio Obamu” piše da je prvo Putinovo pojavljivanje u Njujorku poslije decenije bacilo Obamu u defanzivu.

“Putin je predložio pobunu protiv globalne dominacije SAD i pokazao namjeru da želi da od SAD preuzme kontrolu nad koalicijom koja se bori protiv Islamske države”, piše CNN.

Kako ističe novinar američke mreže, Putin nije bio jedini državnik koji je “izazvao SAD” na godišnjem sastanku u UN, mjestu koje američki predsjednici obično koriste da vode glavnu riječ.

“Govori predsjednika Kine Sija Đinpinga i iranskog predsjednika Hasana Rohanija na 70. godišnjici UN su natjerali Obamu ne samo da brani zaostavštinu svoje spoljne politike, koju već napadaju republikanci u SAD, već i da brani čitav koncept svjetskog poretka, koji je baziran na 70 godina dugoj nadmoći SAD”, piše CNN.

Ističe se da su i obraćanja predsjednika Kube Raula Kastra i predsjednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija podvukla multipolarne izazove sa kojima se suočava pozicija moći SAD.

“Obama je ponudio čvrsta opravdanja svoje politike… ali je izgledao kao da je u defanzivi u odnosu na tvrdnje kritičara da su njegovi potezi ojačali protivnike SAD”, piše CNN.

Kako se navodi, “najčvršći” izazivač bio je Putin, koji je pokušao da pronađe rupe u američkoj politici u Ukrajini i Siriji, gdje vjeruje da će Obama morati da popusti.

“Putinova poruka u UN je bila jednostavna. Intervencije SAD i njihov unilateralizam su proizveli suprotan efekat na Bliskom istoku i vrijeme je za nešto novo”, piše CNN.

Putin je u oštrom govoru upitao Zapad, a prije svega SAD da li su lideri “svjesni šta su učinili”, zatim su on i Obama jasno iskazali suprotne stavove o situaciji u Siriji, da bi iza zatvorenih vrata proveli više od jednog i po sata.

(B92, Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u