Vijesti 15.09.2015.

Mediji: Rješenje izbjegličke krize – zaustavite SAD i NATO!

ČITANJE: 1 minuta
nato-headquarters_2581395b

Smrt, siromaštvo i vjerski motivisani masakri koje su izazvale SAD i vojne intervencije NATO-a na Bliskom istoku i šire, doveli su do nezapamćenog priliva izbjeglica, koji se jedino može zaustaviti ako se „nesmotreni“ strani vojni angažmani privedu kraju, piše „Dojče virtšafts nahriten“.

Posljednji talas izbjeglica dolazi prvenstveno iz zemalja razorenih ratom u posljednje dvije decenije, uključujući bivšu Jugoslaviju, Avganistan, Irak, Siriju, Etiopiju i Somaliju.

„To govori da su ilegalne vojne intervencije koje su izvršile SAD ili njeni saveznici održane u gotovo svim gore navedenim državama. Ovo sugeriše da su ovi ratovi ključni razlog ovih masovnih migracija. Ti ratovi su proizveli smrt, siromaštvo, anarhiju, raspad društava, vjerski motivisane masakre i egzoduse“, istakao je njemački medij.

Priliv izbjeglica šokirao je zvaničnike mnogih evropskih zemalja zbog čega sprovode brze reakcije kao što je uvođenje granične kontrole ili građenje ograda. Prema njemačkim medijima, ove mjere neće pomoći.

„Možemo da pokušamo da izgradimo zidove kako bi odbranili naše bogatstvo. Ali na duge staze ovi zidovi neće spriječiti milione ljudi da ilegalno uđu u naše zemlje“, navodi se u publikaciji.

Rješenje leži u suočavanju sa uzrokom problema.

„Oni, koji žele da zaustave masovne migracije, treba da spriječe nesmotrene i nepromišljene strane vojne intervencije“, pišu njemački mediji.

„Oni takođe moraju promijeniti vojne saveze poput NATO-a i od njih napraviti čisto odbrambene blokove“, dodao je „Dojče virtšafts nahriten“.

(Sputniknews.com)