Svijet 18.10.2022.

Mediji: Ukrajinski vojnici na obuci u Hrvatskoj?

ČITANJE: 1 minuta

EU pokrenuće vojnu obuku ukrajinskih vojnika na teritoriji pojedinih država članica, a među njima je i Hrvatska, tvrde lokalni mediji.

Kako se navodi, Evropska unija pokrenuće vojnu obuku najmanje 15.000 ukrajinskih vojnika.

Vijest o obuci ukrajinskih vojnika u zemljama Evropske unije objavio je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU, Žozep Borel poslije sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada su Poljska i Njemačka pristale da se na njihovoj teritoriji odvija obuka. “Politico“ javlja kako je i Hrvatska na sastanku prijavila kandidaturu da bude zemlja domaćin obuke ukrajinskih vojnika, prenosi “Jutarnji list“. Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj bi se sprovodila obuka borbenih spasilaca i instruktora te dijela pripadnika inženjerije.

“Jutarnji list“ navodi, pozivajući se na nezvanične izvore, da komanda Hrvatske vojske formira nekoliko mobilnih timova instruktora koji bi ukrajinske vojnike obučavali van Hrvatske.

U tom slučaju hrvatski instruktori bi obučavali ukrajinsku pješadiju i artiljeriju. Za sada nisu detaljno razrađeni planovi pa još nije poznato kada bi obuka počela, koliko bi ukrajinskih vojnika zaista stiglo u Hrvatsku te koliko bi hrvatskih instruktorskih timova obučavalo Ukrajince u inostranstvu, piše hrvatski list.

(N.S)

Oznake: Ukrajina