Vijesti 09.03.2018.

Međed: Situacija sa vodostajima zavisi od vremenskih prilika

ČITANJE: 2 minute

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je danas u Brodu da su rijeke Sana, Sava i Una u porastu, te da dalja situacija sa vodostajima u Republici Srpskoj zavisi od vremenskih prilika.

“Situacija sa vodostajima zavisi od snijega koji će se otopiti ukoliko dođe do naglog porasta temperature”, rekao je Međed novinarima nakon sastanka sa načelnicima opština Brod i Derventa, na kojem su doneseni zaključci o stanju vodozaštitnih objekata na području Broda i jezeru Drenova.

Međed je rekao da su sve lokalne zajednice dužne da postupaju u skladu sa Planom zaštite od poplava, koji je objavljen u Službenom glasniku, ili da prilagode svoje postojeće planove.

“U okviru Republičke uprave Civilne zaštite imamo izuzetno obučene spasilačke jedinice koje su i opremljene u skladu sa standardima EU”, naveo je Međed i dodao da su u Civilnoj zaštiti spremni da u svakom trenutku djeluju na zahtjev lokalnih zajednica.

Prema njegovim riječima, opštine će sada moći koristiti pumpe koje mogu u jednoj minuti izbaciti 20.000 litara vode, a koje su nabavili zahvaljujući inostranim fondovima.

Govoreći o jezeru Drenova, Međed je rekao da je to problem koji se tiče opština Derventa, Prnjavor, ali i opštine Brod.

“Godinama nije ništa rađeno po pitanju jezera Drenova. Utvrđeno je da je neophodno vršiti kontrolu ispuštanja vode, zatim uraditi sistem uzbune u slučaju zemljotresa kako se ne bi ugrozile ove opštine”, rekao je Međed i dodao da je prije godinu dana nadležnost za upravljenje jezerom Drenova, dobila Javna ustanova “Vode Srpske”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović rekao je da ovo Ministarstvo planira da do kraja 2022. godine uloži oko 180 miliona KM za rekonstrukciju i obnovu postojećih odbrambenih objekata protiv poplava.

“Više od 30 godina nije ulagano i treba imati u vidu da ova sredstva neće biti dovoljna da se u potpunosti riješi ovaj problem”, dodao je Stojanović.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić ocijenio je da je današnji sastanak posebno značajan za ovu opštinu, koja ima složenu situciju kada je riječ o poplavama.

Sastanku su prisustvovali i direktor Javne ustanove “Vode Srpske” Milan Kikić sa saradnicima, načelnici područnih odeljenja civilne zaštite Doboj i Banjaluka i glavni republički vodni inspektor.

(Nezavisne)