Vijesti 25.09.2020.

MEĐU PET KANDIDATA: Za funkciju glavnog revizora BiH konkurisao i aktuelni direktor UIO

ČITANJE: 3 minute

U trci za poziciju glavnog revizora BiH je pet kandidata, među kojima su aktuelni direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula i bivši čelnik Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Mjesto glavnog revizora u Kancelariji za reviziju institucija na nivou BiH, prema nepisanom pravilu, pripada hrvatskom bloku s obzirom na to da je u Republici Srpskoj na poziciji glavnog revizora Srbin, a u FBiH kadar iz reda bošnjačkog naroda.

Čelna pozicija na nivou BiH upražnjena je od oktobra prošle godine, kada je preminuo Dragan Vrankić, a procedura za izbor novog glavnog revizora je formalno u Parlamentu BiH započeta krajem maja, odnosno početkom juna, kada su predloženi članovi iz oba parlamentarna doma u privremenu zajedničku komisiju sa zadatkom da sprovedu tu proceduru.

Dušanka Majkić, koja je jedan od članova te komisije, potvrdila je za “Glas Srpske” da su završili svoj posao i da je utvrđena rang-lista kandidata o kojima će se Parlament izjasniti na prvoj idućoj sjednici, koja bi trebalo da bude krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Na konkurs je stiglo osam prijava, ali je utvrđeno da pet kandidata ispunjava potrebne uslove iz konkursa. Osim Džakule i Jukića, uslove koji su potrebni ispunjavaju Hrvoje Tvrtković, koji je već na poziciji revizora u Kancelariji za reviziju institucija BiH, zatim Ljerka Marić, koja je bila ranije na čelu Direkcije za ekonomsko planiranje, i Milan Penava.

– Džakula i Penava se nisu pojavili na intervjuu, tako da je od pet kandidata sa njih troje obavljen intervju i na osnovu toga napravljena rang-lista koja je dostavljena Predstavničkom i Domu naroda na potvrđivanje, odnosno na dalji postupak – rekla je Majkićeva i dodala da ne može govoriti ko je, prema mišljenju komisije, najbolji kandidat, uz opasku da Parlament ne mora obavezno da prihvati stav komisije kao konačan.

U rukovodstvu Kancelarije se, uz glavnog revizora, nalaze i dva zamjenika. Na tim pozicijama se trenutno nalaze Ranko Krsman i Jasmin Pilica.

Kancelarija za reviziju je organ koji analizira rad institucija BiH. Kao nezavisna institucija osnovana je 2000. godine, a sjedište joj je u Sarajevu. Kancelarija, kroz sprovođenje finansijskih i revizija učinka, daje svoje mišljenje o izvršenju budžeta i finansijskim izvještajima institucija na nivou BiH, korišćenju resursa i upravljanju javnom svojinom. O svojim nalazima i preporukama informiše odgovorne institucije i javnost objavljivanjem izvještaja o reviziji.

Revizori, osim redovnih godišnjih finansijskih analiza na više od 70 adresa na nivou BiH, imaju i specijalne revizije učinka u kojima tematski obrađuju određene oblasti te i za njih izdaju preporuke i smjernice kako bi stanje bilo poboljšano.

Zahtjev

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH nedavno je odobrila nacrt budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2021. godinu, a upoznala se sa njihovim šestomjesečnim finansijskim izvještajem. U dokumentu koji je bi­o pred članovima komisije piše da im je, između ostalog, za narednu godinu potrebno oko 4,5 miliona maraka u kasi za obavljanje redovnih aktivnosti.

(SB/banjaluka.net)