Vijesti 23.11.2020.

MEĐU PRVIMA U REGIONU: Republika Srpska uvela rehabilitaciju za oboljele od virusa korona

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske među prvima u regionu počeo da finansira medicinsku rehabilitaciju za osiguranike koji su preležali virus korona, stižu prve reakcije pacijenata, koji ističu da zahvaljujući pulmološkoj rehabilitaciji osjećaju značajan pomak u svom zdravstvenom stanju.

Mile Mijić iz Zvornika, jedan je od prvih pacijenata koji je nakon teške kliničke slike i mehaničke ventilacije zbog virusa korona upućen na produženu medicinsku rehabilitaciju u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”. Kaže na prijemu na pulmološku rehabilitaciju još je imao osjećaj zamora i bolove u mišićima,prenosi RTRS.

“Uz pomoć stručnog i ljubaznog osoblja i stalnog nadzora doktora, fizioterapeuta i medicinskih sestara, već poslije 15 dana osjećam veliki pomak u mom fizičkom i psihičkom zdravlju, jer sam naučio mnoge vježbe i tehnike koje će mi pomoći da i ubuduće poboljšam kvalitet života”, rekao je.

Pored Zavoda, pulmološka rehabilitacija za oboljele od virusa korona, ali i za druge pacijente, omogućena je i u ZTC “Vrućica” u Tesliću, koja je dobila saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za pružanje ove usluge.

Ove ustanove su, za sada, jedine u Srpskoj koje imaju saglasnost resornog ministarstva za pružanje ovog vida medicinske rehabilitacije.

Prilikom uvođenja “post kovid” rehabilitacije u Fondu su se rukovodili evropskim preporukama, te činjenicom da se zbog značaja rehabilitacije za oporavak oboljelih širom Evrope otvaraju centri za rehabilitaciju, naročito u Italiji i Velikoj Britaniji. Prema tome, Republika Srpska je stala rame uz rame sa najrazvijenijim evropskim zemljama kada je u pitanju zdravstvena njega oboljelih od virusa korona, ističu iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Doktorka Snježana Novaković Bursać, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, navela je da pojedini pacijenti nakon prebolijevanja kovida 19 budu u lošoj psihofizičkoj kondiciji, sa narušenom funkcijom pluća i drugih organskih sistema, te da se suočavaju sa dugotrajnim posljedicama.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od novembra je omogućio produženu medicinsku rehabilitaciju za osiguranike koji su preležali infekciju virusa korona, i to nakon bolničkog liječenja po preporuci nadležnih ljekara. Rehabilitacija se može odobriti u trajanju do 28 dana, a moguća je i obnova rehabilitacije u trajanju do 14 dana.

Iz Fonda napominju da je, sve dok traje vanredna situacija, zdravstvena zaštita u javnim zdravstvenim ustanovama obezbijeđena za sve građane, osigurane i neosigurane, dok osiguranici ne treba da ovjeravaju zdravstvene knjižice.

(A.M/Banjaluka.net)