Sport 13.10.2022.

Međunarodna biciklistička unija vratila trku Beograd – Banjaluka u kalendar

ČITANJE: 2 minute

Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” vraćena je u kalendar Međunarodne biciklističke unije i njeno 17. izdanje biće bodovano za svjetsku listu kao i Olimpijske igre.

Iako su minulih mjeseci na adresu trke iz UCI-ja stizali i-mejlovi sa raznim zahtjevima, svi su se ispostavili kao neutemeljeni, pa će karavan aprila 2023. godine 17. put graditi mostove prijateljstva između gradova Srpske i Srbije. Domaći dušebrižnici učinili su sve da to prekinu, pa su u sjedište svjetske kuće biciklizma slali materijal za koji su vjerovali da će biti dovoljan da eliminiše trku iz kalendara. U jednom trenutku činilo se da će se to i desiti, ali su organizatori argumentima pobili sve tvrdnje onih kojima smeta trka.

– Nekima su čak smetali grb i himna Republike Srpske, ali će je morati slušati i dalje. Pokušali su na sve načine da diskredituju najveći sportski događaj iza kojeg zajedničkim snagama stoje Republika Srpska i Srbija, prišivali brojne kvalifikacije koje jednostavno ne stoje. Zato smo odbranili naš stav i sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo idućim izdanjem pomjeriti granice – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Ono što je posebno bitno, podršku trci dali su kako ekipe, tako i zaposleni u karavanu, kojih ima više od 200 iz svih krajeva svijeta.

– Godinama nam se vraćaju iste ekipe i sve više njih aplicira za učešće. Nivo organizacije je najviši mogući i to ekipe znaju da cijene. A za tako nešto zaslužni su moji najbliži saradnici, ali i oni koji godinama rade na trci iz drugih zemalja. To dovoljno govori da smo odavno prerasli lokalnu “kuhinju” i da smo otvoreni za svaki vid saradnje sa ljudima iz cijelog svijeta – kazao je Kuvalja.

Iako je do nove, 17. trke ostalo pola godine, pripreme su već počele, a uskoro kreću pregovori sa potencijalnim gradovima domaćinima i sponzorima.

– Do kraja godine imaćemo kostur etapa, a što je posebno važno, sve veći broj gradova se interesuje za mjesto starta ili cilja. Ovom prilikom bih zahvalio institucijama dvije zemlje i resornim ministarstvima koji nam godinama pružaju nesebičnu podršku – naglasio je Kuvalja, prenosi RTRS.

(SB)